Project

ARC19: The Urge to Sit Dry – Studio Boris Maas

Interieur

Hoe maak ik andere bewust van klimaatverandering? Hoe maken we elkaar bewust van klimaatverandering? Met dit werk wil ik tot de verbeelding spreken en het gevoel mee geven van de dreigende en kwetsbare situatie waar we ons in bevinden. Voor mij is het belangrijk om te spreken over klimaatverandering. En werk te maken dat tot de verbeelding spreekt en aanstoot geeft tot handellen. Hiermee als jonge ontwerper bij te dragen aan een betere wereld.

Toelichting door Studio Boris Maas – Dit werk gaat voor mij over de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Hoe ik mij als jonge ontwerper verantwoordelijk voel voor de toekomst. Door het creëren van een discussie object, een handvat te bieden voor iedereen om erover na te denken.

Een belangrijk element in dit ontwerp is het archetype van design, de stoel. Voor mij is een stoel het symbool voor huiselijkheid en daarmee veiligheid. Het is een gebruiksobject waar bijna iedereen zich tot kan relateren. Maar wil je echt veilig zijn? … wil je echt droog zitten? Als dat zo is moet je in Nederland gemiddeld twee meter de lucht in.

Kijkende naar dit werk zie je een stoel die uit paniek omhooggewerkt is, op een stapel wankel oogende blokken. Wankel door het vluchtig stapelen om jezelf in een droge positie te brengen, in het moment dat het water binnen stroomt. En fragiel als de huidige situatie is rondom de klimaatverandering. Met deze stoel maak ik een meubelstuk klaar voor als we niks doen, de toekomst.

Met dit werk wil ik een verandering in gang zetten om vormgeving deel te laten zijn van de discussie over de wereld problematiek en een inspiratiebron te zijn om bewustwording te creëren. De stoel is gemaakt van gerookt Europees eikenhout, de poten zijn van blank onbehandeld Europees eikenhout. Met op de achterpoot de Rijkswaterstaat N.A.P. Nagel geijkt op +2 meter. Deze is gekalibreerd op mijn geboortestad Rotterdam.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel The Urge to Sit Dry
  • Projectarchitect(en) Boris Maas
  • Ontwerpbureau Studio Boris Maas

Locatie

Reageer op dit artikel