Project

ARC19: The upcycle collection – Louise Cohen

Interieur

THE UPCYCLE COLLECTION is een unieke designcollectie ontworpen door Louise Cohen die betaalbaar, duurzaam inrichten mogelijk maakt. Op een vernieuwende manier produceren studenten, statushouders, tijdelijke krachten die re-integreren en vaste vrijwilligers samen deze collectie in de circulaire werkplaatsen van verschillende kringloopketens. Door een designelement toe te voegen als verbindende factor worden afval en overschot weer woest aantrekkelijk.

Toelichting Louise Cohen – THE UPCYCLE COLLECTION wordt alleen op maat aangeboden aan professionals om interieurs en projecten van een totaalinrichting te kunnen voorzien. Van een enkele lamp tot monumentale lichtobjecten, stoelen, tafels en hoge of lage kastenwanden per strekkende meter, gordijnen van A kwaliteit restmaterialen en kleingoed. Gemaakt met niet tot nauwelijks gebruik van nieuwe materialen en verantwoorde FAIRF, verf op basis van sloophout.

En toch is elk item uniek. Er ontstaat zo niet alleen een feest van vormen die voor iedereen herkenbaar zijn. De verschillende stoelen maken dat er voor iedereen een passend en aantrekkelijk exemplaar is. Maatwerkkasten worden kunstwerken, kleurfamilies worden leefwerelden en gebruiken is genieten. Omdat de ontwerpen ontstaan vanuit enkele stuks of incomplete series zal, bijvoorbeeld bij breuk, gemakkelijk iets vervangen of aangevuld kunnen worden. Glaswerk of serviesgoed en meubilair kunnen daardoor oneindig bijgekocht en uitgebreid worden. De 10  kleurcomposities maken dat elk enkel stuk zijn eigen karakter houdt en tegelijk duidelijk onderdeel is van een kleurfamilie met een gedeeld DNA.

Zo wordt met de collectie waarde gecreëerd op vele fronten en voegt iedereen waarde toe door waardeloos geworden items weer waardevol te maken. Bij elk concept hoort een design recept wat volledig beschreven is in een digitaal systeem, samen met een instructie, beschrijving van benodigdheden en prijslabels die nodig zijn om te kunnen produceren. Kringloopwinkels kunnen zich verbinden met dit systeem en zo een werkplaats opzetten en hun eigen afdankers verwerken tot hebbedingen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Definitief ontwerp juli 2019
Reageer op dit artikel