Project

ARC19: Tech HQ Amsterdam – studio RIANKNOP

Interieur

Werken bij een internationaal techbedrijf moet inspirerend en flexibel zijn. Toen het Nederlandse Techbedrijf verhuisde was de keuze voor een voormalig pakhuis aan de rand van de stad logisch. Het nieuwe kantoor is ontworpen om aan de behoeften van de ruim 100 werknemers te voldoen: een groot café en flexibiliteit om te werken en zowel formeel als informeel te verzamelen.

Toelichting studio RIANKNOP – Het voormalige magazijn waar het nieuwe kantoor is gehuisvest, is volledig opnieuw ingericht. Er is een verdiepingsvloer geplaatst om meer vloeroppervlak te creëren, met een prachtig atrium. Hierdoor bereiken licht en lucht vanuit de karakteristieke sheddaken de begane grond. Het industriële karakter wordt daarnaast versterkt door alle installaties in zicht te houden.

Groen van kabelboom en planten en grafisch zwart ontmoeten elkaar in de open keuken van het restaurant. Hier bedienen de werknemers zichzelf, zodat alle ruimtes vrij toegankelijk en laagdrempelig zijn. fotografie Philip Jintes @ Phenster

De kernactiviteit van de organisatie, het versturen van data, pixels en bestanden, is conceptueel verwerkt in het ontwerp. Hierbij is de “kabelboom” het meest in het oog springend element. De kabelboom ontspringt uit de vloer op de eerste verdieping en vertakt om verlichting en data te versturen door het gehele kantoor. Pantry’s, de woonkamer, het restaurant evenals de kroonluchter in het atrium ontvangen hun voeding vanuit deze boom. Verschillende tonen groen en hout zijn steunkleuren die in het overwegend industriële ontwerp de nodige zachtheid brengen.

Direct bij binnenkomst zijn de imposante trap, de prachtige lichtval van de sheddaken. de industriële, duurzame bakstenen vloer van Stonecycling, de vertakkingen van de kabelboom en de houten boxen de blikvangers. Het concept in een oogopslag inzichtelijk. fotografie Philip Jintes @ Phenster

Het centrumatrium wordt gekenmerkt door een groen gepoedercoat stalen trap. Zwevende blokken, een uitvergrote vertaling van verstuurde pixels, in het atrium en blokken midden in de ruimtes dienen als vergader- en presentatieruimtes. Daarbij verdelen zij de grotendeels open werkvloer in fijn aanvoelende zones. Informeel overleg, flexwerken en vergaderen op centrale plekken waardoor rust op de werkvloer is gegarandeerd. Alle vergaderblokken zijn gemaakt van lichte houten frames en glas. Transparant en eigen.

Werknemers en bezoekers komen binnen in het café op de begane grond. De vloer is gemaakt van gerecyclede bakstenen, in 2 verschillende patronen gelegd. Het onderstreept het industriële verleden van het gebouw, en voldoet aan een belangrijke eis van het ontwerp: duurzaamheid.

De werkvloer wordt op verschillende plaatsen onderbroken door los geplaatste, uitvergrote blokken van hout en glas. Overleg, flexwerken en vergaderen in gecentreerde zones, waardoor rust op de werkvloer is gegarandeerd. fotografie Philip Jintes @ Phenster

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Amstelkwartier
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Tech HQ Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Rian Knop
  • Bouwmanagement Solved - Amsterdam
  • Toeleveranciers Brandwacht en Meijer interieurbouw - Utrecht, Ege - Denemarken, Stonecycling - Amsterdam, Oudshoorn Leemwerk - Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1800
  • Voorlopig ontwerp Maart 2018
  • Definitief ontwerp Mei 2018
  • Aanvang bouw Juni 2018
  • Oplevering September 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1.500.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 850.000
  • Ontwerpbureau studio RIANKNOP
Reageer op dit artikel