Project

ARC19: Stoel The Cord Connection – Ruben van Megen

Interieur

The Cord Connection is volledig opgebouwd uit restafval, namelijk de polypropyleen touwtjes uit de paardenhouderij. De touwtjes worden gebruikt om hooi en stro bij elkaar te binden en worden na gebruik weggegooid. Ontwerper Ruben van Megen zamelt de touwtjes in bij grote stallen in zijn omgeving en op wedstrijden, wat de bewustwording van het afval vergroot.

Toelichting Ruben van Megen – De afvalberg van strotouwtjes (zoals het materiaal genoemd wordt) lijkt misschien een kleine afvalberg maar nader onderzoek levert op dat de Nederlandse paardenhouders voldoende gebruiken om er jaarlijks 7x de wereldbol mee te omspannen. Om te wijzen op de ogenschijnlijke kleine afvalstromen, waarvan er duizenden zijn, experimenteerde Ruben met het materiaal. Het polypropyleen bleek om te smelten en al snel werd een mal gemaakt voor een frame van een stoel.

Beeld Ruben van Megen

De zitting werd van het oorspronkelijke touw geregen en de touwen die rondom de stoel hangen zijn, als zijnde wortels, samen met een team van haarstylisten vormgegeven. Dergelijke samenwerkingen vindt de ontwerper verrijkend; juist iemand die branchevreemd ‘ingevlogen’ wordt biedt nieuwe perspectieve en samenwerking resulteert altijd in nieuwe energie.

De wortels symboliseren hoe diep plastic geworteld is in onze maatschappij. De stoel laat zien dat uit de berg van plastic weer iets moois kan groeien, mits we er aandacht voor hebben.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lange Heide 42
  • Plaats Maasbree
  • Projecttitel Stoel The Cord Connection
  • Toeleveranciers Change Panningen
  • Ontwerpbureau Ruben van Megen
Reageer op dit artikel