Project

ARC19: Stedelijk Gymnasium Nijmegen – ZENBER Architecten

Interieur

ZENBER Architecten realiseert de herinrichting en optimalisatie van het Stedelijk Gymnasium van Nijmegen. Het ontwerp is in de stijl van nu, met respect voor de bestaande historische elementen. Het ontwerp heeft als doel de onderwijsmethodiek te ondersteunen, stimuleren en faciliteren. Het is een transparant, sfeervol en veilig schoolgebouw met een multifunctionele pauze- en studieruimte, waar de leerlingen zich thuis voelen.

Toelichting ZENBER: Aan ZENBER is gevraagd om de beschikbare ruimte beter te benutten en waar mogelijk uit te breiden. Met het oog op veiligheid en doorgang bij ontruiming was er behoefte aan een open, transparant gebouw. Specifieke vragen waren: een dynamische pauze- en studieruimte voor de bovenbouw waar de leerlingen in de pauzes kunnen verblijven, leren en samenwerken, een verbouwing en multifunctionele herinrichting van klaslokalen en een verbetering van de bestaande lockerruimte voor de onderbouw in de kelder.

Beeld ZENBER Architecten

In speciale workshops heeft ZENBER designsessies gehouden met de leerlingen en docenten, waarbij zij zich hebben uitgesproken over ontwerp oplossingen, kleurenpalet, kunst en grafische elementen. Het resultaat is een gebouw dat voor de leerlingen en de docenten aantrekkelijker is geworden door de toetreding van daglicht, en waarbij ruimtelijkheid wordt afgewisseld met knusse zones.

Door klaslokalen op de eerste verdieping te verbouwen en efficiënter in te richten, kwam er op de begane grond ruimte vrij voor een dynamische pauze-/lunch-/studieruimte voor de bovenbouw. Uitbreiding van vloeroppervlak is hier gerealiseerd door gebruik te maken van vrijgekomen hoogte: Er is een entresol gekomen die dient als een concentratiezone waar de leerlingen in rust kunnen werken.

Beeld ZENBER Architecten

Bestaande details en ornamenten dienden als uitgangspunt voor de functionele toevoegingen. De karakteristieke zachtgele tegels op de wanden van het oude gebouw waren uitgangspunt voor de frisse gele kleur van de pauzeruimte. Deze kleur geel is kenmerkend voor de huisstijl van SGN en is doorgevoerd in de rest van het gebouw, o.a. om zones aan te geven binnen de transparante open ruimtes.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kronenburgersingel 269
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Stedelijk Gymnasium Nijmegen: Efficiënt ruimtegebruik voor eigentijds onderwijs
  • Medewerkers Eric Wezenberg, Diederik Mulder, Ingrid Heijne
  • Adviseur installaties Bongers & Jansen, Gaanderen
  • Bouwmanagement Van Kessel Janssen bv Bouwconsultancy, Beuningen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9500
  • Opdrachtgever Stedelijk Gymnasium Nijmegen
  • Ontwerpbureau ZENBER Architecten
Reageer op dit artikel