Project

ARC19: Stapelhuis Berkel en Rodenrijs – Jade architecten

Architectuur

Stapelhuis is onderdeel van een kleinschalige woningbouwontwikkeling in Berkel en Rodenrijs, bestaande uit vijf zelfbouwkavels. De essentie van het ontwerp voor de woning ligt in de stapeling van twee volumes, waarbij de 1e verdieping is gedraaid ten opzichte van de begane grond. De entree wordt gemarkeerd door de spectaculaire uitkraging, terwijl er binnen een ruimtelijke verbinding ontstaat tussen beide verdiepingen.

Toelichting Jade architecten – Het stedenbouwkundige plan geeft het kavel entrees aan de voor- en zijkant. De diagonale verbinding ertussen vormt de basis voor de indeling van de woning, met achterin de tuin een werkruimte. De diagonaal wordt geaccentueerd door de materialisatie van tuinpad, gevel en onderzijde van het overstek. Uitgevoerd in lichtgrijze betonstroken vormen ze een fraai contrast met de zandkleurige baksteen en bronskleurige kozijnen.

foto: Ossip van Duivenbode

Om de stapeling van volumes scherp te kunnen aflezen zijn de niveaus van begane grond en verdieping al in een vroeg stadium bepaald, rekening houdend met de dakopstand van het groendak boven de keuken en de isolatie en afwerking van de onderzijde van de uitkragende verdieping. De verdiepingshoogte van het lage deel aan de achterzijde van de begane grond is daarvoor lager ontworpen dan het ruimtelijke, hoge deel bij de entree en woonkamer. De betonnen constructie van binnenwanden, gevels en zelfs dakopstanden is volledig in het werk gestort om de uitkraging te kunnen realiseren, maar is geïntegreerd in de indeling van het huis en de houten interieurelementen.

foto: Ossip van Duivenbode

Naast de schuine gevels, overstek en tuinpad in lichtgrijze betonstroken, zijn de gevels opgetrokken uit geel gemêleerd metselwerk. Scherpe en stompe hoeken zijn voorzien van speciaal gefabriceerde stenen, terwijl geveldragers en zonweringskasten zijn weggewerkt met gezaagde en verlijmde steenstrips. De beide volumes van onder- en bovenbouw zijn sterker afleesbaar door toepassing van een vlakke, stenen dakrand. De brons-geanodiseerde aluminium kozijnen, blind bevestigde panelen en andere gevelobjecten geven het huis een dynamisch aanzicht, afhankelijk van weer, licht en hoek van waarneming.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres particulier
  • Plaats Berkel en Rodenrijs
  • Projecttitel Stapelhuis
  • Projectarchitect(en) Ernst de Jager, Yannick Boidin
  • Adviseur constructie Breed ID, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica CDC, Amsterdam
  • Aannemer Koeleman Bouw, Zevenhoven
  • Toeleveranciers Robert Theuns, Zoetermeer
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 240
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 180
  • Bruto inhoud 840
  • Oplevering April 2019
  • Ontwerpbureau Jade architecten
Reageer op dit artikel