Project

ARC19: Standaertsite (Ledeberg) Gent – Ontwerpteam AE / Carton123 / Murmuur architecten

Architectuur

De Standaertsite is een bottom-up initiatief van de buurt waar de architectuur werkt als kloppend hart voor een nieuw openbaar park, als ontpitting in een voormalig volgebouwd ilôt. Het gebouw tracht zoveel mogelijk ontmoetingen te genereren en zet maximaal in op duurzaam (her)omgaan met grondstoffen (gebouwen, materialen, regenwater,…) maar het gebouw maakt tegelijkertijd een flexibele invulling doorheen de tijd mogelijk.

Toelichting architect – ‘Standaert Houthandel’, de oudste doe-het-zelfzaak van België was gelegen in Ledeberg, de meest dense buurt van Gent. Na het faillissement werd de site door de buurtbewoners bezet, ze wilden er een plek voor de buurt creëren en hebben vervolgens de stad overtuigd om de site aan te kopen. Gezien er in deze gemineraliseerde wijk weinig publieke ruimte aanwezig is was het belangrijk om van deze verharde volgebouwde plaats een ontmoetingsplek te verwezenlijken in een (echte) publieke ruimte met zoveel mogelijk groen. Het nieuwe park loopt van straat naar straat, doorheen het binnengebied van een îlot. In het centrum van de site hebben we uit het amalgaam van gebouwen en verharde parking de ‘mooiste’ loods behouden, (her)ingericht en aangevuld met twee slanke dakoversteken als buurtontmoetingsruimte. Dwars op de as van het terrein, is deze loods het kloppend hart van de site en de buurt.

Het is een vrij eenvoudig flexibel plan dat voortvloeit uit de bestaande betonstructuur, een publieke doorgang en stedenbouwkundige uitgangspunten. Het gelijkvloers van het buurthuis is extravert zodat diverse interacties tussen buurtcafé en park ontstaan. Op de verdieping opteren we voor 2 eerder introverte flexibele workshopruimtes met voornamelijk interne relaties tussen de verschillende ruimtes en de doorgang.
De architectuur zoekt de mogelijkheden op van de grens tussen binnen en buiten. Banken bieden ruimte tot ontmoeting onder de dakoversteek. Deze zijn naast zonnewering ook regenscherm (zonder dakgoten) dat het regenwater zoveel mogelijk rechtstreeks in de grond laat draineren. (Het plat dak van de aanpalende berging zorgt voor de regenwaterrecuperatie).

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Standaertsite 1
  • Plaats 9050 (Ledeberg) Gent
  • Projecttitel Standaertsite
  • Projectarchitect(en) AE / Carton 123 / Murmuur Architecten / H110
  • Medewerkers Sara Vandelanotte & Jens Deschutter
  • Adviseur constructie H110 Architecten En Ingenieurs, Hooistraat 110, 9070 Heusden, België
  • Adviseur installaties H110 Architecten En Ingenieurs, Hooistraat 110, 9070 Heusden, België
  • Adviseur bouwfysica H110 Architecten En Ingenieurs, Hooistraat 110, 9070 Heusden, België
  • Adviseur brandveiligheid H110 Architecten En Ingenieurs, Hooistraat 110, 9070 Heusden, België
  • Aannemer Bouw & Reonovatie, Lauwestraat 71, 8930, Rekkem, België
  • Landschapsarchitect Landschap Atelier Arne Dereuyter, Noordstraat 204, 8800 Roeselare, België
  • Beeldend kunstenaar Marc Nagtzaam
  • Stedebouwkundige AE / Carton 123 / Murmuur Architecten & Atelier Arne Deruyter
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 515m2 Incl. passerelel, doorgang en ruimte onder de dakoversteek (zonder luifel en omgeving)
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 320m2
  • Bruto inhoud 2250m3 Incl.doorgang en ruimte onder de dakoversteek (zonder luifel en omgeving)
  • Netto inhoud 1250m3
  • Programma Buurt- en ontmoetingshuis
  • Voorlopig ontwerp mei 2015
  • Definitief ontwerp juli 2016
  • Aanvang bouw mei 2017
  • Oplevering Oktober 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 710 000 (zonder omgevingsaanleg)
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 830 000 (zonder omgevingsaanleg)
  • Opdrachtgever SOgent, Voldersstraat 1, 9000 Gent, België
  • Ontwerpbureau AE / Carton 123 / Murmuur Architecten
Reageer op dit artikel