Project

ARC19: Sportqube Nijmegen – LIAG architecten en bouwadviseurs

Architectuur

SportQube Nijmegen is een ultramoderne en energieneutrale topsportaccommodatie die talenten uit verschillende sporten bij elkaar brengt. Met als doel om verder te komen in de sport en beter te worden in het ontwikkelen van talent. Bovendien verenigen techniek en de medische wetenschap zich in het gebouw om de sporters optimaal te begeleiden. Om dat doel te bereiken heeft de topsportaccommodatie een opvallend open structuur. Door overal zicht op elkaar en de verschillende sporten te hebben, ontstaan nieuwe connecties en nieuwe innovatieve ideeën.

Toelichting LIAG architecten en bouwadviseurs – Vanwege de ligging aan één van de westelijke toegangswegen betekent SportQube véél meer voor de stad dan alleen een innovatief talent ontwikkelingscentrum. SportQube is een nieuw icoon voor Nijmegen als herkenbare (sportieve) toegangspoort. De slimme positionering van alle grote gebouwelementen versterken het beeldbepalende karakter langs de toegangsweg naar Nijmegen. De hoofdvorm is helder. Elke kubus zoekt aansluiting met de directe omgeving zoals de naastgelegen rijtjeshuizen of flatgebouwen. De getrapte opbouw van de massa doen denken aan de treden van een podium.

Het gebouw is kenmerkend door de glazen plint en de hierboven ‘zwevende’ gouden volumes. De buitenkant van het gebouw is expressief en krachtig. De accommodatie weerspiegelt het hoogst haalbare voor de sporter: zij gaan voor de hoogste tree op het podium en dus voor goud.

Door de grote ramen kunnen passanten de sporters bezig zien in de zalen en vice versa. Ook de plint van het medisch centrum is transparant gehouden voor de benodigde zichtbaarheid voor klanten van buitenaf. De accommodatie met opvallende entree is als het ware ‘opgetild’, gelegen op een talud bedekt met gras. SportQube presenteert zich door de alzijdige en verhoogde ligging naar de stad.

De opzet van het gebouw is duidelijk, ondanks de omvang ervan. Vanuit het centrale hart (en toegang tot het gebouw) worden de diverse hallen ontsloten. Ook is er zicht op alle sporten die beoefend kunnen worden. Het vormt het middelpunt tussen de diverse sporten. Dit middendeel fungeert bovendien als ontmoetingsruimte voor de geb­ruikers en bezoekers. Het is open, ruim en licht met een vide. Hier kunnen de sporters, hun ouders en trainers verblijven of elkaar ontmoeten. Natuurlijke materialen geven het interieur een warme en huiselijke sfeer. De compactheid, de transparantie en de korte looplijnen maken het gebouw overzichtelijk. Een prettige beleving met optimaal visueel comfort voor de sporters en bezoekers. Een thuis voor sporters waar ze kunnen groeien naar het hoogste podium.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rosa de Limastraat 23
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Sportqube, Nijmegen
  • Projectarchitect(en) Thomas Bögl, Erik Schotte, Jordy Aarts, Jeroen Kaan, Yvonne van Dam en Hong Siem
  • Adviseur constructie advies en ingenieursbureau van de Laar, Eindhoven
  • Adviseur installaties Kemtec (w) Schekman(e)
  • Adviseur akoestiek Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven
  • Adviseur bouwfysica Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven
  • Adviseur brandveiligheid Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven
  • Aannemer Bouwbedrijf Mertens, Weert
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6.602 m2
  • Voorlopig ontwerp maart 2017
  • Definitief ontwerp juli 2017
  • Aanvang bouw oktober 2017
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Nijmegen
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs
  • Bouwadviseur LIAG (Arie Aalbers)
Reageer op dit artikel