Project

ARC19: Sportaccommodatie Reijerpark – LIAG architecten en bouwadviseurs

Architectuur

De aardgasvrije en energieneutrale sportaccommodatie Reijerpark in Ridderkerk bundelt verschillende functies op één locatie. De accommodatie kent twee strikt gescheiden hoofdgebruikers, toch kan het gebouw gelezen worden als een zichtbare en welkome eenheid.

Toelichting LIAG architecten en bouwadviseurs – Sportaccommodatie Reijerpark bestaat uit een multifunctionele sporthal voor de gemeente Ridderkerk en een clubaccommodatie voor Korfbalcombinatie Ridderkerk (KCR). De sporthal wordt behalve door KCR ook gebruikt door diverse onderwijs- en sportverenigingen.

Het diverse gebruik is niet af te lezen aan het gebouw. Dat was ook de opdracht van gemeente Ridderkerk. Maak een sportaccommodatie die zich als één geheel presenteert. Die eis beperkte zich niet tot de nieuwbouw. Het gehele sportpark moest een zichtbare eenheid worden. En daarin vervult de nieuwe accommodatie een belangrijke rol. Niet alleen visueel – LIAG positioneerde de clubaccommodatie en een aansluitend buitenterras zodanig dat er volop zicht is op de buitenvelden – maar ook fysiek, door de bundeling van functies op één locatie: wedstrijden, toernooien, trainen en het clubleven komen hier samen.

Om de centrumfunctie te versterken is het gebouw van verschillende kanten benaderbaar. De eenheid van het gebouw wordt benadrukt door twee evenwijdige horizontale gevelbanden: de ononderbroken lijnen geleiden bezoekers naar de hoofdingang. De KCR clubaccommodatie kreeg een transparante gevel. De sporthal werd voorzien van semi-transparante kanaalplaten die diffuus daglicht doorlaten en fungeren als zonwering. In de avonduren lichten de semitransparante gevelvlakken op. Figuren van grafisch weergegeven sporters in de beglazing zorgen voor een attractief en dynamisch gevelaanzicht.

De nieuwe sportaccommodatie is aardgasvrij en energieneutraal. Zonnepanelen, warmtepompen en geautomatiseerde luchtbehandelingskasten maken deel uit van het energieconcept. Verwarming van de sporthal gebeurt door middel van vloerverwarming. CO2 sensoren sturen de ventilatie en voorkomen onnodig ventileren. LED-verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie beperken het elektriciteitsgebruik.

LIAG zette ook in op het gebruik van duurzame materialen. De bar in het KCR clubhuis, maar ook de tribune en wandbekleding in de gangen, zijn uitgevoerd in bamboe. Om dezelfde reden zijn in de gevel hout-aluminium kozijnen toegepast: onderhoudsvrij en weerbestendig aluminium aan de buitenzijde en hout aan de binnenzijde, voor sfeer en warmte. Een mos-sedum dak zorgt ’s zomers voor verkoeling en houdt regen wat langer vast. Dak en gevel hebben hoge isolatiewaarden en zijn luchtdicht uitgevoerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kastanjelaan 38
  • Plaats Ridderkerk
  • Projecttitel sportaccommodatie Reijerpark
  • Projectarchitect(en) Thomas Bögl, Erik Schotte, Jordy Aarts
  • Medewerkers Nina, Korolija, Harmen Landman, Nick Schat , Hong Siem
  • Adviseur constructie Bouwadviesbureau van der Ven, Ridderkerk
  • Adviseur installaties Vintis installatietechniek, Zoetermeer
  • Adviseur akoestiek DGMR, Den Haag
  • Aannemer Aannemer Bouwbedrijf P. van Leeuwen
  • Toeleveranciers Timmerfabriek De Kievit, Ridderkerk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2980 m2
  • Programma De sporthal bestaat uit o.a. kleedruimten, tribunes, bergingen, multifunctionele ruimte en werkruimten. De clubaccommodatie voor KCR bestaat o.a. uit een ontmoetingsruimte, een keuken met bijbehorende berging en een vergaderruimte.
  • Voorlopig ontwerp aanvang opdracht: mei 2017 -- Voorlopig ontwerp: september 2018
  • Aanvang bouw oktober 2017
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Ridderkerk
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs
  • Bouwadviseur LIAG (Arie Aalbers)
  • Elektrotechniek Martinu Electrotechniek, Ridderkerk
Reageer op dit artikel