Project

ARC19: Schuurwoning midden in de tuin – Ruud Visser Architecten

Architectuur

Aan de rand van het dorp Werkhoven staat sinds kort een wijk met vrije kavels. Onze opdrachtgevers kochten een kavel op een hoek en vroegen RuudVisserArchitecten hier een Schuurwoning te realiseren. Door de afwijkende vorm van het kavel en de bijzondere omgeving, ontstond een onverwachte kans om een Schuurwoning te creëren die midden in de tuin staat.

Toelichting Ruud Visser Architecten – Als basis voor onze Schuurwoning namen we ‘het zadeldak’. Daar waar het dak knikt (nok), verdeelden we de woning in twee helften. Een helft is ‘leeg’ tot aan de nok. De andere helft is massa. Hier zitten de voorzieningen, de slaapkamers en de keuken.

De naastgelegen woningen staan allemaal op een rechthoekig kavel. Met een kleine voortuin en een grote achtertuin. Maar door de driehoekige vorm van ons kavel kan onze Schuurwoning niet voorin worden geplaatst. We kunnen hier dus geen standaard voor- en achtertuin creëren. Uiteindelijk blijkt dit een gelukkig toeval.

Aan de achterzijde is prachtig uitzicht op een bos. En de voortuin blijkt juist op het zuiden te staan. Daarom besloten we om de Schuurwoning midden in de tuin te plaatsen. Zo benutten we het uitzicht aan de achterzijde optimaal en benaderden we de voortuin juist als ‘achtertuin-met-zon’. Daardoor woon je als het ware midden in je tuin.

Aan ‘het zadeldak’ en de ‘massa waarop het dak rust’, is nog een derde element toegevoegd: een massa die zich krult, vanuit de tuin naar binnen. De ‘krul’ omvat alle voorzieningen en eindigt als tuinhek die het zonterras (de voortuin), scheidt van de entree met parkeerplaats.

De constructie bestaat uit vier spanten voor het dak. Deze rusten op de buitengevels en de twee tussenwanden van de slaapkamers. In de vide worden ze ondersteund door drie kolommen. Door deze iets schuin te zetten, zorgen ze voor stabiliteit. Bij de positionering van de schuine kolommen hebben we rekening gehouden met het uitzicht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres particulier
  • Projecttitel Schuurwoning midden in de tuin
  • Projectarchitect(en) Ruud Visser en Fumi Hoshino
  • Medewerkers Mo Bayo (meewerkend architect)
  • Adviseur constructie De Linge, Arkel
  • Adviseur installaties Megens
  • Adviseur akoestiek Megens
  • Adviseur bouwfysica Sander Walet, Nieuwegein
  • Aannemer Het Woud, Opheusden
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 188
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 107
  • Bruto inhoud 838
  • Programma Schuurwoning
  • Oplevering maart 2019
  • Opdrachtgever Familie Van den Belt, Werkhoven
  • Ontwerpbureau Ruud Visser Architecten
Reageer op dit artikel