Project

ARC19: Schilpluidenlaan Tilburg – jmw architecten

Architectuur

Vrijstaand wonen op een kavel van 14 bij 14 meter waarbij een optimale connectie wordt gemaakt tussen het private en het publieke.

Op een lange tijd braakliggend stuk grond in de Reeshof in Tilburg heeft de gemeente besloten om een nieuw plan te ontwikkelen waarbij op
het gehele terrein 9 vrijstaande kavels worden uitgegeven van elk 14 x 14 meter.

De kavels liggen vrij verspreid over het terrein waarbij de overige ruimte als groen openbaar en onbegaanbaar terrein wordt ingericht.
Hierdoor biedt door het relatief klein perceel met een gegarandeerd open ruimte een kans voor particulieren met een beperkt budget om
hun vrijstaand droomhuis te realiseren.

De opgave van de ontwerpopdracht voor de woning ligt in de efficiënte oplossing van het wonen op het perceel samen met het zicht op de
openbare en de prive buitenruimte. De woning is dan ook tot op de randen van de perceelsgrens gesitueerd.

Ontwerpuitgangspunten voor de woning waren strak en wit. De opdrachtgevers wilden de woning volledig in wit strak stucwerk hebben.
Het spel waar wij mee verder aan de slag zijn gegaan betreft het tot in extreme doorzetten van glasvlakken vlak in het buitenvlak dan wel van de maximale neggemaat voorzien. De woning  heeft buiten de 2 schuifpuien geen kozijnen (in het zicht), maar is op veel plaatsen koud verlijmd op een achterconstructie.

De minimalistische wensen van de jonge ambitieuze opdrachtgevers heeft geleid tot scherpe detailleringen om het gewenste beeld van kracht te voorzien. De spuivoorzieningen worden achter geperforeerde wit metalen geveldelen verstopt om het strakke gevelbeeld niet verder te verstoren.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres schipluidenlaan
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Schilpluidenlaan
  • Projectarchitect(en) Jeroen Wouters
  • Aannemer de beer, tilburg
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 230
  • Bruto inhoud 660
  • Programma wonen
  • Opdrachtgever prive
  • Ontwerpbureau jmw architecten bv
Reageer op dit artikel