Project

ARC19: SAMEN – Studio Ralf Lambie

Interieur

Smartphone-vrij dineren dankzij signaalblokkerend tafelkleed.
Dit slimme tafelkleed legt je smartphone het zwijgen op

Toelichting Studio Ralf Lambie – SAMEN is ‘s werelds eerste tafelkleed dat afleiding van je telefoon voorkomt en face-to-face interactie aan tafel stimuleert. Het nodigt je uit je smartphone tijdens een etentje tijdelijk op te bergen in de signaalblokkerende zakken. Zo kun je ongestoord praten met je geliefde, vrienden en familie. De rest van de wereld kan best even wachten.

Beeld Lucie Beck

De Nieuwe Luxe: dineren zonder telefoon

Onze telefoon neemt een steeds belangrijkere rol in ons leven in, zo ook aan de eettafel. Kijk in een willekeurig restaurant om je heen en meteen valt op dat er altijd mensen actief bezig zijn met hun smartphone. Ze lijken meer geïnteresseerd in wat zich in de buitenwereld afspeelt dan aan hun tafel.

En dat is zonde. Want onderzoekers van de British Columbia University ontdekten dat mensen die hun smartphone gebruikten tijdens een diner met familie of vrienden, minder genoten dan mensen die dat niet deden. En een studie van Virginia Tech toonde aan dat enkel de aanwezigheid van de smartphone, zelfs wanneer deze niet werd gebruikt, bij een een-op-een gesprek voldoende was om dit gesprek negatief te beïnvloeden. Men stond minder open voor de ander en had meer moeite diepe gevoelens te uiten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres schoonebekerstraat 32
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel SAMEN
  • Projectarchitect(en) Ralf Lambie
  • Opdrachtgever Cube Design Museum
  • Ontwerpbureau Studio Ralf Lambie
Reageer op dit artikel