Project

ARC19: Rotterdams wonen met een fenomenaal uitzicht – Marja Haring

Architectuur

Op de kop van de Müllerpier, langs de Maas, is door ontwikkelaar Blauwhoed een bouwblok uitgegeven bestemd voor zelfbouwwoningen. Han van de Born van KCAP heeft de architectonische randvoorwaarden voor het bouwblok opgesteld en de architecten begeleidt. Deze formule heeft tot een uniek architectonisch project geleid: een robuust Rotterdams bouwblok met individuele woningen. De bouwfase van het totale bouwblok nadert zijn voltooiing en wordt geleidelijk in gebruik genomen.

Toelichting Marja Haring – Op de hoeken zijn grotere kavels waar twee woningen boven elkaar zijn gebouwd. Zo ook Müllerhoofd 99 en 101 waarvan Marja Haring architect, mede-opdrachtgever en medebewoner is.

Beeld Frank Hanswijk

Beide woningen hebben een fenominaal uitzicht over de Maas en de Parkhaven. Aan de oostzijde van het kavel wordt in de nabije toekomst Stack gebouwd: een woontoren naar het ontwerp van Conix RDBM Architects. Dit betekent dat vooral het uitzicht naar de zuidzijde belangrijk is, waar beide woningen op zijn ontworpen. Zo zijn de woonkamers op de 2e en 4e verdieping, over de volle lengte(21,50m) van het kavel ontworpen en hebben grote verticale schuiframen die ook als loggia functioneren. Samen met de bandramen in de langsgevel ontstaat ruim zicht op de Maas. Op de slaapverdiepingen bevinden zich de slaapkamers en badkamers. Beide woningen zijn voorzien van een sauna.

Beeld Frank Hanswijk

Behalve dat de woningen energetisch en qua materiaalgebruik duurzaam zijn ontworpen, was ook de duurzaamheid van het gebruik een belangrijk uitgangspunt. De woningen zijn allebei lifetime-bestendig. Dat wil zeggen dat de woningen in iedere levensfase goed bewoonbaar zijn. Om dit mogelijk te maken is in de plattegronden veel flexibiliteit gecreëerd en zijn alle leeflagen gelijkvloers en per lift bereikbaar. Ook is in dit kader aandacht besteed aan de locatie en het ontwerp van de natte ruimtes. De benedenwoning heeft op de begane grond een apart toegankelijke aanleunwoning die ook als bedrijfsruimte\guesthouse in gebruik kan worden genomen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Aannemer Spek(fundering), gebr. Hooghwerff(bouw), Cion Oost(afbouw)
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Opdrachtgevers\bewoners: Marja Haring en Paul van der Heijden
  • Ontwerpbureau Marja Haring
  • Directievoerders Boutec, Bert van den Heuvel
Reageer op dit artikel