Project

ARC19: Rijnsweerd Utrecht – Pleasant Places Happy People

Stedenbouw

Rijnsweerd, ooit ontstaan als kantorenpark, is momenteel volop in ontwikkeling. Wat nu nog een afzonderlijk en relatief monotoon gebied is tussen het centrum van Utrecht en de Uithof, zal veranderen in een bruisende omgeving die de schakel vormt tussen de binnenstad en de campus. Daarbij zal het gebied qua programma en verbindingen worden getransformeerd om de groeiende stad Utrecht tegemoet te komen.

Hiermee is deze opgave kenmerkend voor de huidige tijd waarin de verdichting van de stad zich steeds meer afspeelt binnen randstedelijke gebieden. De uitdaging is om een antwoord te geven op de vraag naar verdichting en simultaan een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte met passend programma te creëren.

In het stedebouwkundig plan voor Rijnsweerd is dit gedaan door specifieke plekken te ontwerpen. Deze plekken krijgen een eigen karakter door zowel hun vormgeving, invulling als het aanliggende programma. Samen vormen ze een openbare ruimte die vanuit de beleving van de gebruiker afwisselend is en ruimte biedt voor contact en ontmoeten.

Als geheel kent het plan sterke verbindingen met de stad Utrecht. Het is alzijdig van karakter en toegankelijk van alle kanten. Door aan te sluiten op bestaande routes maar ook op groen- en waternetwerken wordt het plan onderdeel van de omgeving. Op deze manier wordt Rijnsweerd onderdeel van een duurzame uitbreiding van de stad en zal het bijdragen aan de leefbaarheid van onze woonomgeving.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Archimedeslaan 16
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel RIJNSWEERD, UTRECHT
Reageer op dit artikel