Project

ARC19: RCO House Amsterdam – Team V Architectuur

Architectuur

Het Koninklijk Concertgebouworkest zocht een thuisbasis voor staf en musici: ze vonden een voormalige kunstschool uit 1908, een gemeentelijk monument ontworpen door Berlage, maar het was niet groot genoeg voor het gewenste programma. De complexiteit van dit project zat vooral in het verenigen van de ruimtebehoefte, de zeer hoge akoestische en technische eisen en de wensen van monumentenzorg en omwonenden.

Toelichting door Team V Architectuur – Door de zorgvuldige restauratie van historische elementen, zoals voor de gevel, de dakkapellen en het trappenhuis met het groen geglazuurde wandtegelwerk, is de essentie van Berlage’s ontwerp opnieuw voelbaar gemaakt. Het ontwerp van de uitbreiding is in balans met het oude. De nieuwbouwgevel is, net als de bestaande gevel, uitgevoerd in rode baksteen met natuursteenaccenten. De ingemetselde raamkaders spiegelen het aanzicht van de oorspronkelijke gevel. De nieuwbouw is met het monument verbonden door een glazen lichtstraat, als een soort witregel tussen heden en verleden.

Binnen de contouren van de school is een ensemblezaal gerealiseerd door vier bestaande klaslokalen samen te voegen. Hiervoor zijn de muren tussen twee lokalen en een deel van de vloer van de eerste verdieping gesloopt. De ruimte is geluiddicht en trillingvrij uitgevoerd als ‘doos-in-doos’, met dubbele wanden, vloeren, deuren en ramen. De akoestiek van de zaal is aanpasbaar middels elektrisch draaibare wandpanelen met een platte, geperforeerde geluidsabsorberende kant en een bolle diffuus reflecterende binnenzijde. Hierdoor is de zaal geschikt voor verschillende opstellingen en verschillende instrumenten.

In de nieuwbouw bevinden zich tien geluidsdichte oefenstudio’s. Met verschuifbare wandpanelen van eikenfineer is ook hier de akoestiek naar wens aan te passen. In en rond de studio’s zit veel techniek; voor blazers is bijvoorbeeld veel luchtverversing nodig. De techniek maakt integraal deel uit van de architectuur: de luchtafvoer van de oefenruimtes is verwerkt in de plantenbakken van de daktuin. Hierdoor hebben de kantoormedewerkers en omwonenden een mooi uitzicht, niet op installaties maar op een groen dak.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gabriël Metsustraat 16
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel RCO House
  • Projectarchitect(en) Do Janne Vermeulen
  • Medewerkers Francine van Loon, Rob Bakker, Joeri Apontoweil, Miyushi van Hijfte
  • Adviseur constructie SWINN Ingenieurs
  • Adviseur installaties Overdevest Adviseurs
  • Adviseur bouwfysica Peutz
  • Adviseur brandveiligheid Nieman Groep
  • Aannemer Koninklijke Woudenberg
  • Interieurarchitect Team V Architectuur
  • Beeldend kunstenaar Grafisch ontwerp: René Knip
  • Bouwmanagement Van Reisen Bouwmanagement en advies
  • Samenwerkende architect Restauratie: Architectenbureau Fritz / Cultuurtechniek: Francien van Kempen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2273
  • Programma Ensemblezaal, een foyer met cateringmogelijkheden, een huiskamer met muziek-bibliotheek, 10 studieruimtes voor musici en 687 m2 aan kantoorruimtes met vergaderfaciliteiten.
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp november 2016
  • Aanvang bouw juli 2017
  • Oplevering januari 2019
  • Opdrachtgever Royal Concertgebouworkest
  • Ontwerpbureau Team V Architectuur, Amsterdam
Reageer op dit artikel