Project

ARC19: Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe – De Zwarte Hond, Monadnock

Architectuur

Het Park Paviljoen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe opende in de zomer van 2019 zijn deuren. Het nieuwe gebouw, ontworpen door architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock, is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. Het biedt bezoekers een gastvrij onthaal en voegt een belevenis toe aan het Park.

Toelichting door De Zwarte Hond/ Monadnock – De architecten wilden het gebouw een vanzelfsprekend onderdeel maken van het landschap en de parkervaring. Dat is niet alleen terug te zien in het ontwerp zelf, maar ook in de samenwerking met de landschapsarchitect en de licht- en interieurontwerpers. In de langgerekte en gebogen centrale ruimte – met op koude dagen aan het eind een knapperend haardvuur – kan de bezoeker zich verwonderen over de lichtprojecties op het gewelfde plafond. Dit ‘licht zoals dat door een bladerdak valt’ vormt een mooie eenheid met de hoge eikenhouten lambrisering over de volle lengte. Het hele gebouw reflecteert de directe verbondenheid met de omringende natuur van De Hoge Veluwe. In het paviljoen zijn een restaurant, een parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten gehuisvest. Het Park Paviljoen is een belangrijke stap in de grootschalige vernieuwing van het centrumgebied van het park, op basis van een landschapsplan van H+N+S Landschapsarchitecten.

‘Landhuis’ op een open plek in het bos

Nationaal park De Hoge Veluwe is niet alleen een 5.400 hectare groot natuurgebied, maar ook het thuis van jachtslot Sint-Hubertus en het Kröller-Müller Museum. Bezoekers kunnen er genieten van natuur, kunst en architectuur. Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het park en doet denken aan een landhuis. Bij benadering vanaf de kopse zijde is het silhouet van het gebouw – de herkenbare dubbele kap – al van veraf tussen de bomen door te zien. Daarachter ontwikkelt het gebouw zich tot een bijzondere gebogen vorm, met een meer intieme schaal.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Houtkampweg 9, 6731 AV
  • Plaats Otterlo
  • Projecttitel Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Projectarchitect(en) Job Floris (M), Willem Hein Schenk (DZH)
  • Medewerkers Sandor Naus (M), Michael Maminski (M), André van Slik (DZH), Marius Rimbach (DZH)
  • Adviseur constructie Antea Group
  • Adviseur installaties Antea Group
  • Adviseur bouwfysica Antea Group
  • Aannemer Rots Bouw
  • Interieurarchitect Vos interieur
  • Landschapsarchitect H+N+S Landschapsarchitecten
  • Beeldend kunstenaar Beersnielsen lichtontwerpers
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3360
  • Programma Park Paviljoen: restaurant, parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten
  • Opdrachtgever Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Otterlo
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond & Monadnock
Reageer op dit artikel