Project

ARC19: Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe – De Zwarte Hond, Monadnock

Interieur

Het nieuwe Park Paviljoen van nationaal park De Hoge Veluwe opende in de zomer van 2019 zijn deuren. Architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock heeft het gebouw ontworpen als een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap en de parkervaring. Dat is niet alleen terug te zien aan de buitenkant, maar juist ook in het interieur. De samenwerking met licht- en interieurontwerpers was essentieel.

Toelichting door De Zwarte Hond/ Monadnock – Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het park en doet denken aan een landhuis. Het nieuwe gebouw is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. In het paviljoen zijn een restaurant, een parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten gehuisvest. Het gebouw biedt bezoekers een gastvrij onthaal en voegt dankzij het verrassende interieur een belevenis toe aan het Park. Als bezoekers de hoge ruimte met gebogen wanden binnentreden is de verrassing groot.

Biophilic design

Boven de hoofden van de bezoeker strekt het gewelfde plafond zich uit over de volledige lengte van de ruimte. Negen kroonluchters projecteren een betoverend patroon op het plafond. Deze lichtinstallatie is ontwikkeld door Beersnielsen lichtontwerpers en is gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt – een voorbeeld van ‘biophilic design’. De schaduwpatronen trekken de natuur het gebouw in en maken een koppeling tussen de fysieke en de virtuele wereld.

Intiem

‘Een plek om je thuis te voelen’ was een belangrijk uitgangspunt voor het interieurontwerp. De architecten hebben hierop ingespeeld door in de glazen gevel intieme nissen te creëren en aan de kopse kant een grote (gesloten) haard met comfortabele stoelen te ontwerpen. Het landhuisidee ‘rond een knapperend haardvuur’ is zwaar aangezet met jachttrofeeën en vette meubels. De landelijke sfeer wordt verder versterkt door de centrale, stijlvolle houten trap en de eikenhouten lambrisering die de ruimte samenbindt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Houtkampweg 9, 6731 AV
  • Plaats Otterlo
  • Projecttitel Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Projectarchitect(en) Job Floris (M), Willem Hein Schenk (DZH)
  • Medewerkers Sandor Naus (M), Michael Maminski (M), André van Slik (DZH), Marius Rimbach (DZH)
  • Adviseur constructie Antea Group
  • Adviseur installaties Antea Group
  • Adviseur bouwfysica Antea Group
  • Aannemer Rots Bouw
  • Interieurarchitect Vos interieur
  • Landschapsarchitect H+N+S Landschapsarchitecten
  • Beeldend kunstenaar Beersnielsen lichtontwerpers
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3360
  • Programma Park Paviljoen: restaurant, parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten
  • Opdrachtgever Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Otterlo
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond & Monadnock
Reageer op dit artikel