Project

ARC19: Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe – De Zwarte Hond en Monadnock

Architectuur

Het nieuwe Park Paviljoen, ontworpen door architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock, is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. De ontwerpers hebben het gebouw tot in de kleinste details uitgedacht om het een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het landschap en de parkervaring, en om bezoekers een extra beleving te bieden.

Toelichting door De Zwarte Hond/ Monadnock – Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het nationaal park en doet denken aan een landhuis. Bij benadering vanaf de kopse zijde is het silhouet van het gebouw – de herkenbare dubbele kap – al van veraf tussen de bomen door te zien. Daarachter ontwikkelt het gebouw zich tot een bijzondere gebogen vorm, met een meer intieme schaal.

Materialisering en detaillering

In de zoektocht naar een hedendaagse vertaling van een landhuistypologie, spelen de materialisering en detaillering een belangrijke rol. Uitgangspunt was om een gebouw te maken met een lichte verschijning, van veraf zichtbaar en uitnodigend. Dat heeft geleid tot een kleurpalet waarbij de kleurtonen van de verschillende onderdelen zeer dicht bij elkaar liggen. De lichte kleuren leggen een relatie met de zandgronden uit de omgeving.

Het ontwerp speelt met traditionele landhuismotieven, zoals een royaal zadeldak, maar er zijn nadrukkelijk hedendaagse materialen ingezet, zoals aluminium. Ook een eeuwenoud bouwmateriaal, baksteen, is op een hedendaagse manier gebruikt. Het lichte metselwerk in combinatie met de grote hoeveelheid aluminium afwerkingen, zoals dak en kozijnen, ondersteunen het idee van een open, licht en toegankelijk gebouw.

Ook het interieur kent een sterk geregisseerd kleur- en materiaalpalet, dat de beleving ondersteunt. Met eenzelfde afgewogen palet wordt hier een andere toon ingezet: samenhang, rust en comfort komen samen in de combinatie van de eikenhouten lambrisering en het stucwerk plafond, waardoor vooral de ruimtelijkheid kan spreken. Negen speciaal voor het Park Paviljoen ontworpen kroonluchters projecteren een betoverend patroon op het langgerekte gewelfde plafond.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Houtkampweg 9, 6731 AV
  • Plaats Otterlo
  • Projecttitel Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Projectarchitect(en) Job Floris (M), Willem Hein Schenk (DZH)
  • Medewerkers Sandor Naus (M), Michael Maminski (M), André van Slik (DZH), Marius Rimbach (DZH)
  • Adviseur constructie Antea Group
  • Adviseur installaties Antea Group
  • Adviseur bouwfysica Antea Group
  • Aannemer Rots Bouw
  • Interieurarchitect Vos interieur
  • Landschapsarchitect H+N+S Landschapsarchitecten
  • Beeldend kunstenaar Beersnielsen lichtontwerpers
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3360
  • Programma Park Paviljoen: restaurant, parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten
  • Opdrachtgever Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Otterlo
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond & Monadnock

Locatie

Reageer op dit artikel