Project

ARC19: Pand Noord Amsterdam-Noord – Hollandse Nieuwe

Interieur

Pand Noord is een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve industrie gelegen aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord. Toen het gebouw eind 2017 werd gekocht door Highbrook Investors, is Hollandse Nieuwe geselecteerd om de algemene ruimtes te transformeren.

Toelichting Hollandse Nieuwe – De algemene ruimtes bestaan uit de receptie, gangen, vergaderruimtes, het restaurant, terras en twee grote atriums.

Het gebouw is door de geschiedenis heen diverse keren uitgebreid, waardoor het een aan elkaar geschakeld volume van verschillende dozen is; het oudste bouwdeel aan de noordzijde en het nieuwste bouwdeel aan de zuidzijde. Vanaf de receptie ontsluit een lange gang centraal de verschillende bouwdelen en functies, die op een aantal plaatsen door atriums worden doorbroken.

Concept

Het ontwerp concept is ontstaan uit een grondige historische en ruimtelijke analyse, waaruit een aantal heldere, eenvoudige uitgangspunten ontstonden.

Het eerste uitgangspunt is het creëren van rust in ruimte, materiaalgebruik en licht. De routing door het gebouw heen voelde ongebalanceerd en onrustig, ogenschijnlijk door het feit dat het gebouw door de jaren heen gegroeid is met de bijbehorende bouwkundige en installatietechnische ongemakken. Door in de verschillende ruimtes het materiaalgebruik te reduceren en balanceren, creëren we een rustige, vloeiende ervaring door het gebouw heen.

Een tweede uitgangspunt is gebaseerd op de bestaande architectonische kwaliteit. De oude bouwdelen waren vroeger fabriekshallen, waarbij de industriële uitstraling van de hallen nog zeer goed zichtbaar zijn. Ook het jongere bouwdeel heeft een ruwe uitstraling, passend bij de oude industriële architectuur van de naastgelegen bouwdelen. Een nadrukkelijke wens van zowel de opdrachtgever als van ons was om deze kwaliteit te behouden en te versterken.

Het ruimtelijk concept volgt uit de voorgaande uitgangspunten. Elke ruimte bevindt zich in een ander bouwdeel met een bijbehorende unieke uitstraling. Deze eigenschap leidde tot een ontwerpstrategie waarbij we op basis van thema’s elke ruimte als afzonderlijke wereld ontwierpen. De gekozen thema’s zijn gebaseerd op de historische functie en op het al aanwezige materialen palette.

Het ontwerp – HQ

Het voormalige kantoorgedeelte van het industriële bedrijf dat hier vroeger gehuisvest was is nu de receptie van Pand Noord. Vanwege het historische karakter heeft de receptie een hoogwaardige representatieve uitstraling. Het eenvoudige materiaalgebruik van eiken en wit gestucte wanden zorgt voor een rustig en helder beeld. De eiken vloer is gelegd in visgraatmotief, waarbij het materiaal doorloopt in de receptiebalie.

Factory 1
De aangrenzende wereld van de receptie is het eerste atrium met een ontmoetingsruimte. De antracieten kozijnen van de bestaande situatie vormden het uitgangspunt van het materiaalgebruik. Door de gehele onderste helft van de ruimte antraciet te maken, ontstaat er rust en eenvoud, waarbij het industriële karakter van de dakconstructie nog beter benadrukt wordt.

Factory 2
Het restaurant is gesitueerd in de tweede voormalige fabriekshal – een hoge ruimte met een schuin dak. De industriële stalen spanten vormden het startpunt van de ruimte. De hele ruimte is ontworpen met verschillende materialen en texturen – allen in een frisse, lichtgrijze kleur. Het houten visgraatmotief van de receptie en ‘Factory 1’ loopt hier door, maar is uitgevoerd in lichtgrijs natuursteen. De betonnen bar en uitgifte meubels zijn als massieve blokken tegen de wanden gepositioneerd. Om de akoestiek te verbeteren, zijn de naastgelegen vergaderruimtes volledig afgewerkt met een verticaal patroon van houten latten.

Om de hoogte te benadrukken zijn er aan de wand een aantal verticale LED-lijnen geplaatst, die samen met de simpele LED kokers een helder lichtplan vormen.

Twee bomen zijn geplaatst in grote walnoten meubels, waarbij het grootste meubel ook dient als grote gezamenlijke lunchtafel.

Offices

Het jongste bouwdeel bestaat uit een groot atrium met naastgelegen kantoorunits. Het ruwe betonnen interieur is behouden en enkel de aanwezige rode accenten zijn uitvergroot en versterkt. Gelijk aan alle andere ruimtes ontstaat hierdoor één groot gebaar: het volledig rode onderste gedeelte van het atrium. Om het ruwe karakter te versterken is er een groot artwork in het atrium geplaatst, ontworpen door ZenkOne en Artbox. Het artwork vertelt de verschillende thema’s en rijke historie van zowel het gebouw als Amsterdam Noord zelf.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Pand Noord - Hollandse Nieuwe
  • Aannemer Bouwbedrijf de Jong
  • Bouwmanagement Savills
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1100 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 960 m2
  • Programma Restaurant, kantoor, ontvangst, ontmoeten
  • Voorlopig ontwerp maart 2018
  • Definitief ontwerp mei 2018
  • Aanvang bouw mei 2018
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Highbrook Investors
  • Ontwerpbureau Hollandse Nieuwe, Amsterdam
  • Beeldend kunstenaar Zenk One
  • Toeleveranciers Interior Works, Finesse
Reageer op dit artikel