Project

ARC19: Oosteroever Oostende – CONIX RDBM Architects

Architectuur

Oosteroever geeft als kwalitatief woonproject het oostelijke deel van Oostende een nieuw elan. De hypermoderne stad aan de Oosteroever wordt het woon-, werk- en ontspanningsoord op een boogscheut van het centrum van Oostende, waarbij de ziel van het havengebied met veel respect wordt bewaard. Met de gebouwen Baelskaai 8 en Oostkaai 11 wordt vandaag fase 3 en 4 gefinaliseerd.

Toelichting CONIX RDBM Architects – De bebouwing aan de Hendrik Baelskaai vormt het Waterfront van het nieuwe stadsdeel. De hogere bebouwing die daar deel van uitmaakt heeft een prachtig uitzicht op de havenmond en op het stadssilhouet daarachter. Zo kijken bestaande en nieuwe stad elkaar straks aan. Het huidige gediversifieerde front langsheen de Hendrik Baelskaai wordt als een kwaliteit gezien. Het ontwerp voor de nieuwe bebouwing hanteert ook deze diversiteit aan functies en typologieën. De bestaande perceelmatige  opbouw  en  diversiteit  in  de  skyline wordt ook in het nieuwe ontwerp gehanteerd. De nieuwe woonontwikkeling is ontworpen vertrekkende vanuit het bestaande industriële gridpatroon en bouwt zo verder op deze onderliggende structuur. Wat de gebouwen betreft, wordt ingezet op een sculpturale volumewerking, met hoge en lage volumes die een samenhangend ensemble vormen.

Oostkaai 11 opteert voor een typologie van doorzonappartementen die zowel de link maken langs de voorgevel met het Vuurtorendok, de achterliggende duinen en het fort Napoleon en langs de achterzijde met de voorgaande fasen, het binnenhof en als achtergrond de Oostendse stadskern.

Oostkaai 11 en Baelskaai 8 passen zich in met bouwvolume en bouwhoogte in het industriële grid en handhaaft een ruime maat van de publiek ruimte. De gebruikte architectuurtaal van Oostkaai 11 en Baelskaai 11 wil door zijn inplanting de kwaliteiten van de omgeving, zoals de prachtige zichten extra benadrukken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oosteroever
  • Plaats Oostende
  • Projecttitel OOSTEROEVER
  • Projectarchitect(en) Tom Kiebooms
  • Medewerkers CONIX RDBM Architects team
  • Aannemer Groep Versluys
  • Programma Residentiële ontwikkeling met commerciële ruimte
  • Opdrachtgever AGSO NV Oosteroever (Groep Versluys & CFE immo)
  • Ontwerpbureau CONIX RDBM Architects
Reageer op dit artikel