Project

ARC19: NS Visie inrichting trein van de toekomst – Mecanoo i.s.m. Gispen

Architectuur

In de toekomstvisie van de NS voor 2025 wordt de trein meer dan een vervoermiddel. Reistijd wordt aantrekkelijker, en onderdeel van de ‘eigen tijd’. Mecanoo architecten en meubelmaker Gispen vertaalden deze visie in een flexibele reis- en verblijfsomgeving met een modulair interieur, dat een grote variëteit aan opstellingen mogelijk maakt en de uiteenlopende activiteiten van treinreizigers faciliteert.

Toelichting mecanoo – Jaarlijks brengen 373 miljoen reizigers hun tijd door in treinen van de NS. Elke reiziger en elke reis is uniek. Mecanoo en Gispen hebben in samenwerking met de NS de activiteiten van treinreizigers in kaart gebracht en gedefinieerd in zes verschillende activiteitenzones: van open en sociaal tot besloten en geconcentreerd. Een flexibel interieursysteem van twaalf modules faciliteren de diversiteit aan activiteiten in elk van de zes zones. De modules variëren van de huidige treinopstelling tot compleet nieuwe configuraties en elementen. Er ontstaat een dynamisch reislandschap met verschillende zit-, ‘stit’- en staplekken waar iedere reiziger een plek kan vinden die bij hem past afhankelijk van de activiteit, reisduur, grootte van het gezelschap, bagage en benodigde faciliteiten.

beeld: Mecanoo

Het nieuwe treininterieur is comfortabel, gastvrij en toegankelijk voor iedereen, en faciliteert een breed spectrum aan activiteiten. Dit sluit aan bij de ervaring van meubelmaker Gispen en architectenbureau Mecanoo in het ontwerpen en inrichten van musea, bibliotheken, scholen en kantoren. Vanuit deze invalshoek is een innovatief treinconcept ontwikkeld, waarmee reizen met de trein een hele nieuwe beleving wordt.

Met het flexibele interieursysteem van twaalf modules kan voor elk type trein een passende combinatie gemaakt worden voor een optimale reisomgeving. De elementen zijn volledig circulair. De stoffen zijn herbruikbare grondstoffen en de modules zijn eenvoudig demontabel en uitwisselbaar. De NS-trein kan hierdoor beantwoorden aan de wensen van alle reizigers en is voorbereid op een duurzame mobiliteit in de toekomst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel NS Visie inrichting trein van de toekomst
  • Opdrachtgever NS, Utrecht
  • Ontwerpbureau Mecanoo Architecten, Delft en Gispen, Culemborg
Reageer op dit artikel