Project

ARC19: Nieuw Administratief Centrum Brasschaat – Compagnie-O architecten

Architectuur

Een voormalige drukkerij werd gesloopt om plaats te maken voor een Nieuw Administratief Centrum (NAC) voor zowel de gemeente Brasschaat als het OCMW. Het oude gemeentehuis werd gerenoveerd en heringericht als back-office en vormt zo samen met het NAC een campus voor gemeente en OCMW. Het NAC biedt plaats aan de front-office, kantoren, vergaderzalen, drukkerij en een ondergrondse parking.

Toelichting Compagnie-O architecten – Het ontwerp voor het NAC is het winnend wedstrijdvoorstel voor de Open Oproep (architectuurwedstrijd die uitgaat van de Vlaamse Bouwmeester). De gemeente Brasschaat kwam met de uitzonderlijke vraag de diensten van het OCMW en de Gemeentelijke Administraties samen te voegen in een overkoepelende, klantvriendelijke structuur: het Nieuw Administratief Centrum.

Beeld: Tvdv photography

Het gebouw voor de nieuwe front-office met bijbehorende kantoren en vergaderzalen werd ontworpen als een intelligente casco-betonstructuur met vides en dubbelhoge ruimtes. Op het gelijkvloers komen beide administraties samen tot één gemeenschap door middel van dienstverlening aan de balie. Hier ontmoet de ambtelijke wereld de buitenwereld in een dubbelhoog, open forum. Een stedelijke ruimte voor ontmoeting als de drager van het project. Het open forum zet zich in een diagonaal door het gebouw over drie bouwlagen verder: vanaf vloer tot in de nok van het gebouw. De ondersteunende functies op de verdiepingen worden zo in visuele en akoestische connectie met forum en balie georganiseerd. Er hangt een gemoedelijke sfeer van samenhorigheid en beheerste drukte. Doorzichten maken dat niemand zich kan verbergen en iedereen er voor iedereen is – een accelerator van vernieuwde burgerzin.

Beeld: Tvdv photography

De casco-structuur laat een flexibele inrichting toe, waar ook technisch rekening mee gehouden werd. Door overal lichte scheidingswanden in te voegen ontstaat een afwisseling van open landschapskantoren, afgesloten spreekkamers, vergaderruimtes, kopieerruimtes, enz. die relatief eenvoudig gewijzigd kan worden. Het definitieve ontwerp is het resultaat van een zeer intens participatietraject van workshops met alle verschillende (eind)gebruikers.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Verhoevenlei 11
  • Plaats Brasschaat
  • Projecttitel Nieuw Administratief Centrum Brasschaat
  • Projectarchitect(en) Francis Catteeuw, Joke Vermeulen
  • Medewerkers Stefan Hooijmans
  • Adviseur constructie Tractebel Engie, Brussel
  • Adviseur installaties Tractebel Engie, Brussel
  • Adviseur akoestiek Tractebel Engie, Brussel
  • Aannemer Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5690
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 4680
  • Bruto inhoud 91664 m3
  • Netto inhoud 75776 m3
  • Programma Gebundeld Administratief Centrum en OCMW kantoor
  • Voorlopig ontwerp mei-2014
  • Definitief ontwerp december-2014
  • Aanvang bouw september-2016
  • Oplevering augustus 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 9.058.292,37 (excl. BTW)
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 6.506.445,16 (excl. BTW)
  • Opdrachtgever Gemeente Brasschaat, Brasschaat
  • Ontwerpbureau Compagnie-O architecten, Gent
Reageer op dit artikel