Project

ARC19: New Žižkov Centre Praag – NOAHH | Network Oriented Architecture

Architectuur

NOAHH ontwerpt flexibele structuren die zich kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen. Wij dagen stedelijke kwesties en traditioneel denken uit om grenzen te verleggen en innovatieve concepten te creëren. Het Nieuwe Žižkov Centrum is een studie naar verdichting en behoud van bestaande naoorlogse gebouwen. Door middel van eenvoudige strategische interventies ontstaat het “de verticale stad”; een aansprekend icoon in bebouwing, duurzaamheid, publieke ruimte en stedelijk groen.

Toelichting NOAHH | Network Oriented Architecture – Onze studie voor het Nieuwe Žižkov Centrum in Praag is onderdeel van een groter verdichtingsproject en bevat 1200 appartementen en 110.000 m2. Onze aanpak is gebaseerd op voortzetting van de geschiedenis van de plaats, waar de iconische Cetin telecommunicatietoren, gebouwd in de jaren 70 en ooit het hoogste gebouw in Tsjechië, evenals aangrenzende gebouwen, kan worden behouden. Door middel van een aantal strategische interventies kan het worden omgezet in “het gebouw als verticale stad” door het gebouw op te toppen en bovenop het bestaande gebouw functies toe te voegen.
­­
Hoewel het Nieuwe Žižkov Centrum een iconisch karakter heeft, is de opzet juist sterk door haar eenvoud: de volumes waaruit het is opgebouwd zijn eenvoudige containerachtige bouwdelen. De bouwdelen laten zich gemakkelijk prefabriceren en construeren, en tevens kan het gebouw in meerdere fasen worden gerealiseerd. Door te zoeken naar een uitgekiende compositie voor licht en lucht, geïnspireerd door Yona Friedman’s Ville Spatiale, Constant Nieuwenhuis’ New Babylon en El Lissitzky’s Avant-garde ontwerpen, kunnen we een iconische opeenstapeling bereiken van gebouwen én van landschap.

Onze studie laat zien dat verdichting juist zonder sloop van bestaande bebouwing kan leiden tot een aansprekende icoon in bebouwing, duurzaamheid, publieke ruimte en stedelijk groen. Het project kan leiden tot een inspirerend gemengd milieu van functies en gebruik. Multifunctionele gebouwen die verbinden geven in de huidige tijd vorm aan ons sociale leven en onze kennisdeling. Met de uitkomsten van deze ontwerpstudie willen we op stimulerende en inspirerende wijze bijdragen aan het debat over verdichting van naoorlogse binnensteden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Patrick Fransen
  • Medewerkers Alena Ulasava, Stephanie Lama, Loes Thijssen, Stefano Hu, Agnieszka Paul, Xiaozhu Huang
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 110.000
  • Opdrachtgever Central Group _ CCEA MOBA
  • Ontwerpbureau NOAHH | Network Oriented Architecture, Amsterdam
Reageer op dit artikel