Project

ARC19: Naturalis Biodiversity Center Leiden – Neutelings Riedijk Architecten

Architectuur

Het ontwerp voor het nieuwe Naturalis vormt een duurzaam geheel van bestaande gebouwen en nieuwbouw, met voor elke functie van het instituut een specifieke vorm. De centrale ruimte is een groot en licht atrium. Vanuit deze plek zijn alle delen van het instituut met elkaar verbonden: de oudbouw met de kantoren en de depots, de nieuwbouw met de laboratoria en tenslotte het nieuwe tentoonstellingsgebouw.

Toelichting Neutelings Riedijk Architecten – Naturalis, het Nederlandse kennisinstituut voor biodiversiteit, kende de laatste decennia een exponentiële groei waardoor een renovatie noodzakelijk werd.
Het nieuwe toekomstbestendige Naturalis biedt state-of the-art faciliteiten voor meer dan 200 onderzoekers die bijdragen leveren aan globale vraagstukken. Tegelijk biedt het nieuwe museum de kans om het publiek de schoonheid en rijkdom van de natuur te tonen.

De gevel van het centrale atrium bestaat uit een driedimensionale betonnen draagstructuur in de vorm van in elkaar grijpende moleculen, als een kantwerk van ovalen, driehoeken en zeshoeken. Het gefilterde licht dat door de cirkelvormige ramen binnenvalt versterkt de monumentaliteit van het gebouw.

Op de begane grond liggen de openbaar toegankelijke functies zoals het restaurant, de winkel en een tentoonstellingsruimte waarin Naturalis de wetenschappelijke kant van het instituut toont. De stapeling van de zalen wordt naar boven toe geleidelijk smaller met daarin uitgespaard een trap die als een bergpad omhoog gaat. De tentoonstellingszalen zijn ten opzichte van elkaar verschoven en met hun grote vrije overspanningen bieden de zalen voldoende ruimte om de 66 miljoen jaar oude T. rex Trix een ereplek te geven.

De tentoonstellingszalen zijn aan de buitenkant bekleed met natuurstenen blokken in horizontale lagen, waardoor het lijkt of het gebouw onderdeel is van een geologische structuur. In de gebruikte travertin steensoort hebben zich in miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen. Deze aardlagen in de gevel worden onderbroken door friezen van witte, betonnen elementen, ontworpen door modeontwerpster Iris van Herpen. Op uitnodiging van Neutelings Riedijk Architecten ontwierp zij in totaal 263 panelen, geïnspireerd door de collectie van Naturalis. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. De Nederlandse ontwerper Tord Boontje toont in het museum bijna honderd opvallende en kleurrijke wandpanelen als visuele verhalen over de wonderlijke wereld van de natuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Darwinweg 2
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Naturalis Biodiversity Center
  • Projectarchitect(en) Michiel Riedijk
  • Medewerkers Michiel Riedijk, Willem Jan Neutelings, Frank Beelen, Kenny Tang, Guillem Colomer Fontanet, Jolien Van Bever, Inés Escauriaza Otazua, Marie Brabcová, Cynthia Deckers
  • Adviseur constructie Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Huisman en van Muijen, 's-Hertogenbosch
  • Adviseur bouwfysica DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
  • Aannemer J.P. van Eesteren, Gouda
  • Interieurarchitect Neutelings Riedijk Architecten / Hollandse Nieuwe
  • Landschapsarchitect H+N+S, Amersfoort
  • Beeldend kunstenaar Iris van Herpen, Tord Boontje
  • Stedebouwkundige Studio Hartzema, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 38.000
  • Programma museum (17.000 m2), kantoren en depots (18.000 m2), laboratoria (3.000 m2)
  • Aanvang bouw januari 2017
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Naturalis Biodiversity Center, Leiden
  • Ontwerpbureau Neutelings Riedijk Architecten
Reageer op dit artikel