Project

ARC19: MFA Onderdak Biggekerke – NOAHH Network Oriented Architecture

Architectuur

MFA Onderdak is een duurzame nul-op-de-meter multifunctionele accommodatie die onderdak biedt aan een school en een dorpshuis; het kloppende hart van gemeenschap. Het karakteristieke ontwerp is geïnspireerd door Zeeuwse boerenschuren. Zodra er in de toekomst te weinig scholieren zijn in deze krimpregio, kunnen de schoollokalen eenvoudig tot vier zorgwoningen worden omgebouwd, waardoor de blijvende leefbaarheid wordt behouden in het dorp.

Toelichting NOAHH – MFA Onderdak is gesitueerd op de grens van het Walchers landschap en de kleine karakteristieke dorpskern. Het concept van het gebouw werkt als een markthal waarbij een geplooid overhuivend dak, refererend naar de karakteristieke historische Zeeuwse boerenschuren, onderdak biedt aan alle culturele, sociale en educatieve dorpsactiviteiten. Het gebouw is ontworpen met een dak dat bestaat uit drie ‘puntdaken’. De driedeling volgt het programma: een deel huisvest het dorpshuis en ruimte voor verenigingen, het gebouwdeel aan de andere zijde huisvest de basisschool CBS Onderdak en kinderopvang Walcheren, en het middendeel omvat een aula, een foyer met tribunetrap en een grote loopbrug, die alle ruimtes in het gebouw met elkaar verbindt.

schoollokaal in MFC BIggekerke

In het ontwerp heeft NOAHH rekening gehouden met het feit dat in het krimpgebied de school op termijn mogelijk niet meer nodig is. Er wordt verwacht dat de basisschool over een jaar of vijftien zal moeten sluiten. Zodra er in de toekomst te weinig scholieren zijn dan kunnen de schoollokalen eenvoudig tot vier levensloop bestendige woningen worden omgebouwd. Door dit soort accommodaties te ontwerpen, waarbij je na verloop van tijd kan wisselen van invulling, zorgt NOAHH dat de blijvende leefbaarheid wordt behouden in deze regio’s, en fungeert het gebouw als voorbeeld en inspiratie voor andere krimpgebieden.

De MFA is als nul-op-de-meter-gebouw gerealiseerd. Dit betekent dat het gebouw uitermate goed geïsoleerd is en er voorzieningen zijn in het gebouw waardoor het gebouw elektrisch verwarmd wordt. Daarnaast is er bij de bouw gebruik gemaakt van duurzame materialen die hergebruikt kunnen worden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Patrick Fransen, Aafke de Bode
  • Medewerkers Mariëlle Wetter, Rimaan Aldujaili, Ashkan Hashemkhani, Barbara Weber, Bilal Karaburun
  • Adviseur constructie Goes Engineers B.V., Goes
  • Adviseur installaties Dubourgraaf, Goes
  • Adviseur akoestiek Studio Dap, Parijs, Frankrijk
  • Aannemer Bouwbedrijf De Delta B.V., Middelburg
  • Interieurarchitect NOAHH | Network Oriented Architecture, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1376
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1221
  • Bruto inhoud 5650
  • Voorlopig ontwerp mei 2016 start
  • Definitief ontwerp november 2016 afgerond
  • Aanvang bouw augustus 2017
  • Oplevering februari 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 156 0000
  • Opdrachtgever Wooncorporatie Zeeuwland, Zierikzee | Gemeente Veere, Veere
  • Ontwerpbureau NOAHH Network Oriented Architecture Amsterdam
Reageer op dit artikel