Project

ARC19: MASSSILO Rotterdam | energieopslag in de stad – KAW

Architectuur

Ooit was de Maassilo de grootste graanopslag van Europa en drijver van de economie van Rotterdam. Het toekomstperspectief voor dit industrieel erfgoed? De Maassilo weer laten doen waar die goed in is: opslaan! Als grootste energieopslag van de stad zou de silo het baken voor de transitie naar een CO2-neutrale economie worden!

Toelichting KAW – Energieopslag is belangrijk om de uitstoot van CO2 te reduceren. De waarde van duurzame energie uit wind en zon neemt toe als we met zo min mogelijk verlies kunnen opslaan. De capaciteiten van thermische (warmte) of chemische (batterijen, waterstof) opslag zijn echter te laag, de effectiviteit nog te klein, de kosten te hoog en toepassingen te vervuilend en risicovol. Maar het kan simpel, als je slim gebruik maakt van iets dat nooit opraakt of minder wordt: zwaartekracht.

MASSSILO skybar

De organisatie van de Maassilo vroeg met een ideeëncompetitie om een visie op het gebruik van het dak. Ons antwoord: gebruik de Maassilo voor waar die goed in is: de opslag van veel massa. Door duurzaam opgewekte energie op te slaan in de massa van water wordt Maassilo straks MASSSILO. Als nieuwe sluitsteen in de aantrekkelijkheid en efficiency van duurzame energie maakt het duurzaam opgewekte energie veel aantrekkelijker én toegankelijker voor de stad. MASSSILO draagt met een enorme besparing van CO2 bij aan de energietransitie. Het wordt hiermee het eerste bestaande energieneutrale bedrijfs- en evenementengebouw in eigendom van de gemeente. En hiermee een nieuw monument, een baken voor de vernieuwing voor Zuid van binnenuit!

Op het dak van de Maassilo kunnen tanks voor ca. 60.000.000 liter water staan. Met de massa van dit water kan bij de maximale valhoogte van het dak bij eenmalig leeglopen ongeveer 5.000 kwh elektriciteit worden opgewekt. Als het vermogen 1 keer per dag leegloopt, kan hiermee 1.800.000 kwh stroom per jaar worden opgewekt. Dit is de opslagcapaciteit van dit concept.

Door de hoogte van de tanks ligt het dak optimaal op zon en wind. Zonnepanelen produceren op de 6.000 m² dak ca. 1.000.000 kwh per jaar. Met innovatieve dakturbines op wind kan dit naar ca. 1.500.000 kwh. Met deze stroom worden 60 miljoen liter water uit de Maashaven het dak op gepompt. Als de silo leegloopt wordt hiermee ongeveer 1.200.000 kwh stroom opgewekt met een generator. Dit is het huidige stroomverbruik van de gehele Maassilo of alternatief de energievraag van ca. 200 huishoudens. Afhankelijk van de totale capaciteit van de massa van het water kan aanvullend meer worden opgeslagen. Dit maakt de silo interessant voor de opslag van energie uit wind en zon op momenten van overproductie.

MASSSILO energiesilo

Ons concept heeft een eervolle vermelding gekregen en is door de jury in de hele reeks van inzendingen aan de meest visionaire kant van het spectrum van inzendingen geplaatst. Het is een visie op behoud van industrieel erfgoed met een zinvolle bestemming en echte, nieuwe economische drager. Wij besparen hiermee niet alleen de kosten voor afbraak en verspilling van CO2 die in het bestaande beton is opgesloten. Wij voegen ook nieuwe kansen toe om toekomstige uitstoot te voorkomen. De technieken zijn op zichzelf staand beproefd, de opslag van duurzame energie in waterkracht wordt in landen als Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen al decennialang toegepast. De urbane toepassing, en vooral ook de toepassing in de Nederlandse topografie is nieuw. En al helemaal de gedachte dit in de gebouwde omgeving te brengen. Na de conceptvorming voor de MASSSILO werken wij momenteel aan de toepassing in combinatie met woningbouw bij de transformatie voor de silo’s van de voormalige Glasfabriek Schiedam.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Maashaven Zuidzijde
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel MASSSILO Rotterdam | energieopslag in de stad
  • Projectarchitect(en) Reimar von Meding
  • Medewerkers Daniel Rucki, Filippo Garuglieri, Mariagiulia Pistonese, Elisabetta Fossati
  • Adviseur constructie Brak en Eijlers, Gouda
  • Programma zonnepanelen, watertank met 60.000l, skybar
  • Opdrachtgever Organisatie / Jury Maassilo
  • Ontwerpbureau KAW
Reageer op dit artikel