Project

ARC19: LocHal, Tilburg – Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside, Mecanoo

Architectuur

De LocHal is de nieuwe “huiskamer” van Tilburg en het kloppend hart van de Spoorzone. Een gebied dat ooit de stad in tweeën sneed, is een levendig nieuw centrum geworden. De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie, nieuwe architectuur en stoere textielen vormen het decor voor het innovatieve concept van Bibliotheek Midden Brabant: de kenniswerkplaats.

Toelichting Braaksma & Roos Architectenbureau – Deze grote, ooit zo bedrijvige werkplaats leeft sterk in het collectieve geheugen van de stad. De belangrijkste ambitie voor de herontwikkelingsopgave was dan ook om de LocHal weer terug te geven aan de Tilburgers; het moest een bruisende ontmoetingsplek worden in de vorm van een openbare bibliotheek. Een plek die de hal weer met de stad verbindt, met behoud en hergebruik van het gebouw als grootste duurzaamheidsbijdrage.

Het resultaat is meer een overdekt plein dan een gebouw. Een plein in de vorm van een open trappenlandschap met verhoogde niveaus waar de bibliotheek, kunstinstellingen maar ook horeca zich op, aan en onder bevindt. Het nieuwe ‘landschap’ legt de nadruk op verschillende vloerniveaus; van zeer publiek, levendig en divers gebruik tot meer intieme plekken op hogere niveaus. Zes enorme beweegbare textiele wanden accentueren de schaal van het gebouw, definiëren verschillende ruimtes en verbeteren de akoestiek.

Door gebruik te maken van de draagkracht van bestaande spanten en vloeren – die ooit zijn ontworpen om zware locomotieven te dragen – zijn nieuwe kolommen tot een minimum beperkt. Het volledige gebouw is gerestaureerd, en het dak en een deel van de gevels zijn hergebruikt en hersteld met donormateriaal. Ook is er gebruik gemaakt van artefacten uit de spoorzone zoals stalen trappen en leuningen, onderstellen van treinen. Om op duurzame wijze aan de warmtebehoefte te voldoen, is een uitgekiend klimaatconcept met drie klimaatzones uitgewerkt. De mate waarin het klimaat wordt gereguleerd wordt afgestemd op de ruimte, volgens het principe ‘heating the people, not the space’.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Burgemeester Brokxlaan 1000
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel De LocHal
  • Adviseur constructie Arup
  • Adviseur installaties Arup
  • Adviseur akoestiek Arup, ABT Wassnaar
  • Adviseur bouwfysica Arup
  • Adviseur brandveiligheid Arup, ABT Wassenaar
  • Aannemer Binx Smartility
  • Interieurarchitect Civic, Inside Outside / Petra Blaisse, Textielmuseum (productie textielen) Mecanoo, studenten Fontys Hogeschool voor de Kunsten
  • Landschapsarchitect Donkergroen
  • Bouwmanagement Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.200 m2
  • Bruto inhoud 96.200 m3
  • Programma Bibliotheek Midden Brabant, Seats2meet, BKKC, Kunstbalie, horeca, evenementenhal
  • Voorlopig ontwerp 2015
  • Definitief ontwerp 2016
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Tilburg
  • Ontwerpbureau Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside - Petra Blaisse
Reageer op dit artikel