Project

ARC19: Laminated Coffee Table – Studio Jeroen Wand

Interieur

Een tafel die tot de verbeelding spreekt, ontstaan vanuit een innovatieve combinatie van techniek en materiaal. Rest-stukken fineer uit de industrie worden toegepast in een nieuwe, ongebruikelijke composities waardoor prachtige, unieke motieven ontstaan. Met een speciale vacuümtechniek is een simpel productieproces opgezet die het mogelijk maakt om vorm en materiaal telkens op een nieuwe manier aan elkaar te verbinden.

Toelichting door Studio Jeroen Wand – Het project heeft als uitgangspunt om alternatieve combinaties van materiaal en techniek te ontwikkelen waarmee op een duurzame manier met materiaal kan worden omgegaan en het resultaat van esthetische waarde is. Door ondergeschikte of hier zelfs, rest-/afvalmateriaal in te zetten krijgt iets wat normaal waardeloos is, een nieuwe kans. Met aandacht en liefde worden deze materialen onderzocht, en er wordt gekeken naar gebruikelijke en ongebruikelijk technieken voor het verwerken hiervan.

beeld: Ronald Smits

Hier ligt de innovatie van het project. Met vacuüm worden de stukken fineer over een houten frame geperst, waardoor er geen ingewikkelde mallen nodig zijn, die veel energie en materiaal verbruiken. Met één vacuümmachine kunnen honderden verschillende vormen en producten worden geproduceerd. Tegelijk is het ongebruikelijk om fineer zo toe te passen dat de vorm van het frame zichtbaar blijft aan de buitenkant. Het rauw gebruiken van het fineer, gescheurd en wel, zorgt ervoor dat het fineer zelf mede bepaald hoe het ontwerp eruit komt te zien.

Juist de ongebruikelijke manier van produceren, samen met het ongebruikelijke materiaal zorgen voor een esthetische verrassing en oorspronkelijkheid. In deze tafel komen soms wel twintig verschillende houtsoorten samen, de verschillende kleuren en structuren maken iedere tafel uniek.

Door het object de functionaliteit van een tafel mee te geven krijgt het object een meerwaarde. Het object als geheel spreekt tot de verbeelding terwijl het ook een toepassing heeft in ons dagelijks leven.
The Laminated coffeetable is ontworpen in het kader van expositie “the circle” van Dutch Invertuals, Milaan 2019.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bayeuxlaan 7
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Laminated Coffee Table
  • Medewerkers Samenwerking met Dutch Invertuals
  • Definitief ontwerp maart-2019
  • Ontwerpbureau Studio Jeroen Wand, Eindhoven
Reageer op dit artikel