Project

ARC19: Kulturhus De Spil Nieuwleusen – LKSVDD architecten

Architectuur

Kulturhus De Spil is het duurzame energieneutrale middelpunt van Nieuwleusen, waarbij VERBINDEN centraal staat. Verbinden van de separate dorpsdelen noord en zuid, het verbinden van een bestaand bouwdeel met nieuwbouw en het verbinden van alle gebruikers en inwoners van Nieuwleusen. Dit verbinden is onder andere architectonisch vertaald in een gebouw met een centraal open ontmoetingsplein en materiaaltoepassingen met bijzondere verbanden.

Toelichting LKSVDD architecten – Het gebouw heeft een functie om te verbinden. De Spil is als een overdekt dorpsplein waar je elkaar kunt en wilt ontmoeten. En zoals vroeger een kerkklok het dorpsplein markeerde, staat er nu een klok op het Kulturhus De Spil. Deze benadrukt de centrale en publieke functie van het gebouw.

Naamvoering op de gevel. Beeld Ronald Tilleman

Het gebouw huisvest rondom dit interne dorpsplein/ontmoetingsplein een middelbare school, een dubbele sporthal die ook voor evenementen is toegerust, een grand café, een bibliotheek, een jongerencentrum, zorg- en welzijnsactiviteiten, er is ruimte voor verenigingen, en de politie en gemeente houden er hun spreekuren.

Op het ontmoetingsplein binnen is de zwevende trap het meest in het oog springende architectonische element. Die trap verbeeldt letterlijk en figuurlijk De Spil en draagt tegelijkertijd bij aan de openheid van het plein. Openheid en transparantie tekenen het gebouw. Overal zijn doorzichten en verbindingen gemaakt. Alle functies raken elkaar, lopen zelfs door elkaar heen en belangrijk: ze versterken elkaar.

Chillruimte voor het bouwdeel van het Agnieten College. Beeld Ronald Tilleman

Ook de gevel is een vertaling van het verbinden. Dat gebeurt met een patroon van vlechtwerk, dat door het spel van licht en schaduw elk moment van de dag anders is. Hiervoor zijn speciale ecoshapes ontworpen die hier gecombineerd worden met hout. Ook binnen is het thema verbinden vertaald in diverse patronen die zijn toegepast in vloer, wand en plafond.
Naast een voormalig bankgebouw dat is geïntegreerd in het Kulturhus, zijn er ook veel materialen hergebruikt. Van PET-flessen in de akoestische wandbekleding tot balustrades rondom de vide en van houten kozijnen tot spijkerbroeken van de leerlingen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Koningin Julianalaan 10
  • Plaats Nieuwleusen
  • Projecttitel Kulturhus De Spil, Nieuwleusen
  • Projectarchitect(en) Ronald Olthof
  • Medewerkers Frank Poell, Chester Rijnders, Hans van den Dobbelsteen
  • Adviseur constructie Lucassen Bouwconstructies, Hengelo
  • Adviseur installaties Enervisie, Winterswijk
  • Adviseur akoestiek Alcedo, Holten
  • Adviseur bouwfysica Alcedo, Holten
  • Adviseur brandveiligheid Nieuwenhuijse Arends, Enschede
  • Aannemer Jansman Bouw, Luttenberg
  • Interieurarchitect OdV interieurarchitecten, Assen
  • Landschapsarchitect Buro Mien Ruys, Amsterdam
  • Bouwmanagement ABC Nova, Assen
  • Toeleveranciers Sto Isoned bv, Tiel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7639
  • Programma Kulturhus de Spil (incl. oa Agnieten College, sporthallen, bibliotheek, welzijnswerk en Grand Cafe)
  • Aanvang bouw september 2017
  • Oplevering september 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 7860000
  • Opdrachtgever Gemeente Dalfsen
  • Ontwerpbureau LKSVDD architecten
Reageer op dit artikel