Project

ARC19 Kleuterschool Xaveriuscollege Borgerhout – META architectuurbureau

Architectuur

De ‘klooster’gang strekt zicht uit door het gebouw, verbindt alle ruimtes en manifesteert zich als de levensader van de school. Bovendien brengt de architectuur de seizoenen en het licht binnen voor de kinderen door een zicht te creëren op de binnentuinen.

In opdracht van het Xaveriuscollege in Borgerhout realiseerde META architectuurbureau een L-vormig gebouw dat zich plooit van de Stenenbrug tot aan de Xaveriusstraat.

De gang als levensader van de kleuterschool

De nieuwe hoofdingang van de school langs de Xaveriusstraat wordt gemarkeerd door een nieuwe schoolpoort die zich toont als een façade en zo doorzicht biedt naar de speelplaats. De poort zorgt voor herkenning voor de kleuters en de bezoekers en ligt in het gezichtsveld van de oude poort.

In het L-vormig volume verbindt één lange gang alle ruimtes, net als een kloostergang. Aan één zijde wordt de gang gescheiden van de kleuterklassen en de polyvalente zaal door een servicezone met onder meer sanitair en bergingen. Aan de andere zijde geeft de gang uit op een aantal binnentuinen naar een ontwerp van Landinzicht Landschapsarchitecten. De tuinen zorgen voor seizoensgebonden leven en daglicht in de gang.

Centrale rol voor rationele gevel in lichte kleuren

Het hele volume is gelijkvloers, behalve aan de Stenenbrug waar de kroonlijsthoogte van de buurt gerespecteerd wordt. Door de turnzaal op de bovenste (3de) verdieping te situeren, genereert META een maximale zichtbaarheid van aan de straat. De administratie en de leraarskamer bevinden zich onder de turnzaal, op niveau +2.

De gevel heeft een rationele en regelmatige structuur die de functionele onderdelen van het gebouw volgt en zichtbaar maakt. META kiest voor een materialenpalet dat bestaat uit lichte kleuren: wit geglazuurde baksteen en gepolijst grijs gespikkeld prefabbeton. De gevel aan de Xaveriusstraat is in ter plaatste gestorte beton opgetrokken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Xaveriusstraat
  • Plaats Borgerhout
  • Projecttitel Kleuterschool Xaveriuscollege Borgerhout
  • Projectarchitect(en) Eric Soors, Niklaas Deboutte, Willem Baalbergen, Greet Van der Linden, Christiaan Rijnen, Axel Cayman, Pawel Panfiluk
  • Adviseur constructie Tractebel Engineering, Gent
  • Adviseur installaties Tractebel Engineering, Gent
  • Adviseur akoestiek Tractebel Engineering, Gent
  • Adviseur bouwfysica Tractebel Engineering, Gent
  • Aannemer Franki Construct
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2003,04m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1242,65m2
  • Bruto inhoud 7294,96m3
  • Programma Uitbreiding Xaveriuscollege met bouw nieuwe kleuterschool
  • Voorlopig ontwerp 10-2015
  • Definitief ontwerp 07-2016
  • Aanvang bouw 06-2017
  • Oplevering 12-2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €4.351.302,36, excl. BTW en erelonen
  • Opdrachtgever Xaveriuscollege
  • Ontwerpbureau META architectuurbureau
Reageer op dit artikel