Project

ARC19: Kantoor Synchroon Utrecht – Space Encounters

Interieur

Het afgesloten kantoor lijkt definitief verleden tijd en open werkvelden zijn tegenwoordig de standaard geworden. Deze situatie vraagt echter om specifieke interieuroplossingen, want hoe open is open precies? Enige opdeling en hiërarchie van ruimtes is wel prettig, maar teveel afscheiding en de openheid gaat verloren.

Toelichting door Space Encounters – Als gevolg van deze afweging slibt menig ‘open’ kantoorinterieur al snel dicht met allerlei ‘maatregelen’ om de dagelijkse realiteit van de nieuw verworven openheid te bestrijden. Deze dynamiek legt de paradoxale vraag bloot die in het open werkveld besloten ligt: hoe kan een enkel interieur zowel open als besloten zijn?

Als reactie op deze tegenstelling hebben we de wanden verticaal in tweeën gedeeld. Aan de onderzijde een solide, betegelde wand van een meter hoog die zowel de ruimtes voorziet van een heldere definitie als ook alle technische voorzieningen herbergt. Daarboven bevindt zich een weelderige wereld van ruim 750 planten die als een groene sluier de visuele relaties filteren: zacht, levend en lichtdoorlatend. Het gehele kantoor is vervolgens conform dit tweeledige wandprincipe opgedeeld in een aantal zelfstandige ‘kamers’ van verschillende groottes.

Deze kamers zijn vervolgens ingevuld met verschillende type meubilair: een laag van kleur en warmte voor de meer publieke vergader- en ontmoetingsruimtes en een rustige neutrale laag voor de individuele werkplekken.

Zowel het bestaande gebouw als de duurzame doelstellingen vormde dwingende randvoorwaarden voor de materiaalkeuze. Het gebruik van tegels als basismateriaal werd ingegeven door onze ambitie om voorbij te gaan aan de heersende clichés over circulariteit en kantoren: een circulair materiaal dat geen typische kantoorassociaties oproept maar wel de stevigheid en rijkheid van steen bezit. De groene voeg brengt tenslotte het tegelwerk op subtiele wijze weer samen met de bovenliggende beplanting.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stadsplateau 14, WTC toren
  • Plaats Utrecht
  • Medewerkers Stijn de Weerd, Remi Versteeg, Gijs Baks, Joost Baks, Rolf van der Leeuw, Giulia Tomaselli, Esther Bentvelsen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 979m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 937m2
  • Programma Kantoor
  • Opdrachtgever Synchroon
  • Ontwerpbureau Space Encounters
  • Opdrachtgever Hazenberg Bouw BV
  • Interieurbouwer Visker Interieurbouw BV
  • Planten De Klerk
  • Projectmanagement Hevo BV
  • Akoestisch adviseur LBP Sight
  • Projectinrichting Lensvelt Contract Furniture
  • Grafisch ontwerp Sanne Beeren

Locatie

Reageer op dit artikel