Project

ARC19: Kantoor GGD Zuid-Limburg – Wauben Architects

Architectuur

Een werkplek die je mentale- en fysieke gezondheid verbeterd en waar je je echt gelukkiger voelt. Dat was de ontwerpuitdaging voor de transformatie van het introverte jaren ’70 kantoor van GGD Zuid-Limburg en naastgelegen RAV in Heerlen.

In ieder aspect van het gebouw is #FormFollowsHappiness het centrale thema.

Het resultaat is een eigentijdse, dynamische, groene en transparante werkomgeving die een maximale bijdrage levert aan gezondheid, welzijn en geluk van de gebruikers.

Toelichting Wauben Architects – Het gebouwontwerp combineert een optimale fysieke werkomgeving met zeer hoog kwaliteitsniveau op gebied van klimaat/luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie met het stimuleren van beweging en ontmoetingen. Bovendien biedt het gebouw een dynamische beleving, afwisselend prikkelend en rustgevend.

Kantoor GGD Zuid-Limburg - Wauben Architects

detail

Het gebouw kent een frontoffice-gedeelte met spreekkamers op begane grond en 1e verdieping en een backoffice kantoor op de 2e t/m 6e verdieping.
Op iedere verdieping zijn de ruimten georganiseerd in een specifieke sequentie van reuring tot rust.
In zuidhoek zijn de Greenlounges (koffiehoeken/leestafels) geprojecteerd die middels het aansluitende trappenhuis op iedere verdiepingen met elkaar zijn verbonden. Aansluitend zijn de open kantoortuinen (met zeer hoogwaardige ruimteakoestiek) gelegen, met hiernaast de cockpits en vergaderruimten. In de uiterste noordhoek zijn de afgesloten kantoren gesitueerd met dubbelfunctie als concentratiewerkplek en 2-4 persoons vergaderruimte.

Het getransformeerde gebouw kent een sobere structuur met maximale impact op transparantie en leesbaarheid voor de gebruikers.

De belangrijkste architectonische ingreep is het toevoegen van een nieuwe entree met riant trappenhuis en vides binnen een transparant volume aan de voorzijde van het gebouw. Medewerkers worden zo maximaal gestimuleerd om de trap de nemen in plaats van de lift om zich te verplaatsen tussen de 7 verdiepingen.

Kantoor GGD Zuid-Limburg - Wauben Architects

zijgevel

De volledige gevel is vernieuwd waarbij het gebouw -met respect voor de oorspronkelijke architectuur- een volledig nieuwe uitstraling verkrijgt. Zo zijn de oorspronkelijke 80cm. hoge raamstroken vervangen door 160cm. hoge raamstroken (verdubbeling van daglichttoetreding).

De buitengevel is volledig opgetrokken in wit stucwerk, passend bij de frisse uitstraling van de organisatie.
De horizontale gelede raamstroken langs de werkruimten kennen een zeer diepe negge, de verticale raampartijen bij trappenhuis en hoekpunten neggeloos gedetailleerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Overloon 2
  • Plaats Heerlen
  • Projecttitel kantoor GGD Zuid-Limburg
  • Projectarchitect(en) Tom Wauben
  • Medewerkers Bas Wauben, Paul Bergmans
  • Adviseur constructie Van de Werf & Nass, Maastricht
  • Adviseur installaties K+, Echt
  • Adviseur akoestiek K+, Echt
  • Adviseur bouwfysica K+, Echt
  • Adviseur brandveiligheid K+, Echt
  • Aannemer Van Wijnen, Sittard
  • Interieurarchitect Wauben Architects, Geleen
  • Bouwmanagement Exeades, Roermond
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4500
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3300
  • Bruto inhoud 15300
  • Netto inhoud 10230
  • Programma Transformatie 4.500m2 front- en backoffice GGD ZL en Regionale Ambulancevoorziening
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp september 2016
  • Aanvang bouw maart 2017
  • Oplevering september 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 8.100.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 3.600.000
  • Opdrachtgever GGD Zuid-Limburg, Heerlen
  • Ontwerpbureau Wauben Architects
Reageer op dit artikel