Project

ARC19: Inbreidingsproject bouwen van een doe-het-zelfzaak Sint-Job-in-‘t-Goor (B) – Polygoon Architectuur

Architectuur

Een doe-het-zelfzaak wilde een nieuwe winkel bouwen langs een typisch Vlaamse straat met lintbebouwing. Dat bleek geen makkelijke oefening: de bouwvoorschriften lieten slechts 40% bebouwing toe en er moest rekening worden gehouden met de noden van de aangrenzende supermarkt. Er werd gekozen om de lintbebouwing radicaal te doorbreken. Het pand werd ingebreid middenin het bestaande bouwblok als een slangvormig tetrisblok.

Toelichting Polygoon Architectuur – Het pand kreeg een typisch industriële vorm met een licht hellend dak waarbij de gevel aan de voorkant werd uitgesneden. Die overkraging heeft niet alleen een uitnodigend effect, maar creëert ook ruimte voor de draaicirkel van vrachtwagens die laden en lossen.

foto: Jessy van der Werff

Langwerpige lichtstraten werden in de nieuwe dakvlakken strategisch ingeplant. Een ongebruikt gebouw vanachter op het perceel werd in het ontwerp mee opgenomen; de nieuwe staalconstructie vooraan sluit er naadloos op aan. Het winkelgedeelte bevindt zich hoofdzakelijk in het nieuwe gedeelte, de personeelsruimtes achterin. Een overdekte buitenruimte bevat het tuin- en plantengedeelte van de doe-het-zelfzaak.

De hele winkel is onderkelderd. Een secundaire toegang geeft via een grote lift toegang tot de kelder, die verschillende functies herbergt. Er is een parkeergarage en er zijn individuele opslagruimtes te huur.

foto: Jessy van der Werff

Op het perceel stonden oorspronkelijk twee woningen aan de straatkant. Door deze woningen af te breken en het nieuwe gebouw in te breiden in het midden van het terrein, werd er meer open ruimte gewonnen. Die zal onbebouwd blijven en wordt hoofdzakelijk als parking gebruikt. De verharding werd aangelegd met waterdoorlatende klinkers, grasdalles en poreuze bedding en ingevuld met boompjes en groenbuffers. Voor de bezoeker is er een leesbaar en duidelijk ruimtegebruik.

Door inventief in te breiden op de site en bestaande structuren te integreren in het gebouw, werd de gesloten wand van de straat doorbroken en openheid gecreëerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Brugstraat 20
  • Plaats 2960 Sint-Job-in-'t-Goor
  • Projecttitel Inbreidingsproject: bouwen van een doe-het-zelfzaak
  • Projectarchitect(en) Domien Boits
  • Medewerkers Bram Van Bouwel, Vladdi Theuns, Henk Jan Imhoff
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau Concreet, Kapellen
  • Aannemer Menbo, Essen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4.059 m2
  • Programma Bouwen van een doe-het-zelfzaak met ondergrondse parkeergarage en self-storage
  • Voorlopig ontwerp oktober 2014
  • Definitief ontwerp september 2016
  • Oplevering april 2019
  • Opdrachtgever Projectvisie, Wijnegem
  • Ontwerpbureau Polygoon Architectuur, Antwerpen
Reageer op dit artikel