Project

ARC19: Hortus Zuidpark, Ouder-Amstel – KettingHuls/Quadrant4

Stedenbouw

Het masterplan zet de aansprekende sculpturale kwaliteit van het industrieel erfgoed in bij de vormgeving van het complex. Door deze herkenbare industriële vormen te stapelen ontstaat een collage van afzonderlijke gebouwen die samen verworden tot een sculptuur met een eigen karakter. Een vormentaal die het complex uitgesproken anders maakt dan de andere gebouwen langs de A10 en een progressieve werksfeer creëert die creatieve bedrijven zoeken.

Toelichting KettingHuls: De stedelijke ruimte tussen de gebouwen is vormgegeven als ‘Ontdekstad’: een stuk stad ingericht met straatjes, stegen, een plein, binnentuinen, poorten en straathoeken. Er wordt steeds een nieuw gezichtsveld gecreëerd, als een enscenering van afwisselende sferen, een compositie van stedelijke ruimte versus gebouwmassa.

Het centrale plein

De basishoogte is 18 meter rondom de straten en pleinen. Menselijke maat is hier maatgevend. De bouwhoogte is 5 bouwlagen met een begane grond van 4 meter en 4 verdiepingen van 3 meter. Met het gebruik van industriële hoogtes en lofts kan het aantal verdiepingen ook minder zijn. Daarboven op, tot 45 meter, worden gebouwmassa’s met markante dakvormen gestapeld. De bijzondere dakvormen zorgen voor een sculpturale kwaliteit en zijn op strategische plaatsen gesitueerd. Daarbij kan elke huurders zijn eigenheid kenbaar maken als onderdeel van het gehele complex. De stapeling en de dakvormen zorgt voor een vormentaal en een uitstraling die Amstelwerf uniek maakt, anders dan de andere gebouwen langs de A10 en de Spaklerweg.

Zicht vanaf de A10

De gebouwen bieden naast het levendige plein, de straatjes en de kade ook ruimte voor stilte en rust. In de gebouwen zijn acht verschillende hortussen gesitueerd waar je rust kunt vinden, kunt sporten en waar je bij kunt komen van een stressvolle vergadering. Alle hebben hun eigen sfeer, grootte, indeling en type beplanting. Van vlindertuin, pluktuin, rozentuin tot meditatietuin. Ze zijn altijd gekoppeld aan een dubbel hoge multifunctionele ruimte; een refter, een bibliotheek of een auditorium. Sommige zijn openbaar, andere zijn alleen voor medewerkers, maar ze zijn altijd zichtbaar voor iedereen en dragen bij aan een beter klimaat voor de gehele buurt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Spaklerweg 50-52
 • Plaats Ouder-Amstel
 • Projecttitel Hortus Zuidpark; een werkgebouw voor de creatieve industrie
 • Projectarchitect(en) Daniëlle Huls, Monica Ketting (KettingHuls) en Roy Bruggeman (Quadrant4)
 • Medewerkers Robert Bijl, Gara Beukman, Luïsa Jacobse, Enrique Orts Costa (KettingHuls) en Roy Roxs, Remi Leunissen, Eric de Vetten, Rudy van de Water (Quadrant4)
 • Adviseur constructie Adviseur Externe Veiligheid: Peutz
 • Adviseur installaties Adviseur Verkeer: Goudappel Coffeng
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 110.600 m2
 • Programma 80,000 m2 (bvo) bovengronds programma (werkruimtes, start-ups, kantines, bibliotheek, overlegruimtes, auditorium), 30,600 m2 (bvo) ondergronds programma (parkeren, opslag, distributie, techniek, multifunctionele ruimtes) en 8 horti voor rust, sport en ontspanning.
 • Voorlopig ontwerp Masterplan afgerond mei 2019
 • Opdrachtgever Madefor Projects BV, Amsterdam
 • Ontwerpbureau KettingHuls/Quadrant4
Reageer op dit artikel