Project

ARC19: Herinrichting Jenevermuseum Schiedam – TIEN+architecten

Interieur

Tijdens de herinrichting van de vaste tentoonstelling is ook de infrastructuur, indeling en routing van het museum aangepakt. Hierbij is gebruik gemaakt van bestaande materialen en elementen uit het depot, zoals vitrines en meubels. De sfeer van de herinrichting sluit aan bij het onderwerp en de beleving van het museum.

Toelichting door TIEN+ architecten – Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam biedt bezoekers een beeld van de ontwikkeling en maatschappelijke en economische betekenis van de Nederlandse jenever als uniek product. Het beheert, behoudt en ontsluit collecties en documenteert en deelt de achterliggende kennis en verhalen die beide de basis vormen van publiekspresentaties en manifestaties op locatie en internet. Om dit te realiseren en te versterken is een masterplan 2016-2020 opgesteld. De herinrichting van de niet-museale ruimtes maakt hier deel van uit.

De routing van het museum is aangepast, waardoor het museum nu meer richting de winkelstraat en het publiek gericht is. Dit betekent dat de entree nu aan de binnenplaats ligt. Van hieruit zijn de tentoonstellingsruimtes goed te bereiken. Aan de grachtzijde is een proeverij ruimte met slijterij gerealiseerd. Hier eindigt ook de tentoonstellingsroute.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Op de verschillende verdiepingen zijn de kleinere ruimtes tot kantoorruimtes omgebouwd. Hierdoor komt een grote ruimte vrij voor de tijdelijke tentoonstellingen. Dit wordt komend jaar gerealiseerd. Vooral het kantoor op de eerste verdieping, de collectiekamer, heeft een bijzondere functie. Hier wordt de nieuwe collectie binnengebracht, beoordeeld en gecategoriseerd. Veel van de collectie stukken komen uit nalatenschappen. Dit is een publieke plek. Hier is ook de bibliotheek gevestigd en mag het publiek gewoon binnenkomen.

De nieuwe ruimtes, zoals de slijterij en de collectiekamer, zijn gerealiseerd door bestaande vitrines te hergebruiken. In deze vitrines is ook weer een deel van de collectie opgenomen; jeneverminiaturen bij de slijterij en borrelglaasjes bij de collectiekamer. De publieksruimtes zijn ingericht met o.a. meubilair uit voormalige branderijen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lange Haven 74
  • Plaats Schiedam
  • Projecttitel Herinrichting Jenevermuseum
  • Projectarchitect(en) ir. Tineke Meerman
  • Aannemer Heijmerink Wagemakers Vormgeversatelier, Nieuwegein – opbouw ruimtes en tentoonstelling
  • Voorlopig ontwerp eerste structuur schetsen - 2016
  • Definitief ontwerp definitief ontwerp - oktober 2018
  • Aanvang bouw start bouw - februari 2019
  • Oplevering maart 2019
  • Opdrachtgever Nationaal Jenevermuseum Schiedam
  • Ontwerpbureau TIEN+ architecten
  • Ontwerp tentoonstelling tinker imagineers, Utrecht
Reageer op dit artikel