Project

ARC19: Herbestemming van duistere krokettenfabriek tot dynamische kinesitherapiepraktijk – Polygoon

Interieur

Een oude krokettenfabriek, ingesloten in een huizenblok, kreeg een nieuw leven als praktijk voor sportkinesitherapie. Het magazijn was donker, ruw afgewerkt en volgestouwd met kleine binnenkamers. De bouwheer droomde van een ruime, lichte praktijk met een industrieel karakter.

Toelicht door architect – Polygoon Architectuur verwijderde alle binnenmuren en maakte zo de structuur van de ruimte zichtbaar. De basisstructuur was immers eenvoudig en symmetrisch, met twee zware betonnen balken die het dak schragen.

foto: Jessy van der Werff

Centraal staat de grote oefenzaal. Links ervan liggen behandelruimtes, rechts kleedkamers, douches en personeelsruimtes. De nieuwe wanden in lichtgewichtbeton stoppen op hoogte van de dakbalken. Het bovenste gedeelte bestaat uit beglazing bij de behandelkamers en uit akoestische houten panelen aan de andere kant. Deze spiegeling versterkt het gevoel van symmetrie.

Wie binnenkomt, voelt zich meteen beschut door de luifel aan de inkom. Vanuit de wachtruimte leiden een houten zitbank, de geïntegreerde balie en een felle lichtstrook de blik meteen naar de grote zaal. Al het meubilair werd door het architectenteam ontworpen.
Het ruwe karakter bleef behouden: bestaande littekens bleven zichtbaar en het oorspronkelijke metselwerk werd enkel overgeschilderd. Oude dakkoepels werden opengemaakt en vergroot. In de behandelruimtes vinden de meer verfijnde behandelingen plaats, en die kregen dan ook een meer verfijnde afwerking.

Een kinesist ziet het lichaam als geheel en zo pakte de architect ook deze ruimte aan. Door welgemikte ingrepen en respect voor bestaande constructies is de structuur van het gebouw nu voelbaar. Met oog voor detail werd een duister magazijn tot een verfijnde en functionele kine-praktijk omgevormd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Geuzenveldenstraat 12A
  • Plaats 2900 Schoten
  • Projecttitel Herbestemming van duistere krokettenfabriek tot dynamische kinesitherapiepraktijk
  • Projectarchitect(en) Domien Boits
  • Medewerkers Vladdi Theuns, Ine Heynen
  • Adviseur constructie Planet, Antwerpen (B)
  • Aannemer Menbo, Essen (B)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 367 m2
  • Programma Herbestemming van magazijn tot kinesitherapiepraktijk
  • Opdrachtgever Motionlab, Schoten (B)
  • Ontwerpbureau Polygoon Architectuur
Reageer op dit artikel