Project

ARC19: Haaghuis: ruim, licht en behaaglijk familiehuis Den Haag – Alex Goedemans

Architectuur

Heerlijk wonen betekent voor ons: ruim, licht en behaaglijk. Dat hebben we tot uitdrukking laten komen in ons woon-/werkhuis. Een huis achter de haag, dat zich opent richting het zonlicht. Een huis mét architectonische klimaatregeling. Een huis waarin het goed toeven is.

Toelichting Alex Goedemans – Ons huis verrast bezoekers: het lijkt binnen ruimer dan het vanaf de straat lijkt, omdat de kavel optimaal benut is in de diepte, met genoeg lucht rondom. Bovendien ligt het verhoogd ten opzichte van de straat, zodat het beter tot zijn recht komt tussen de verschillende architectuurstijlen.

Architectuur én klimaatregeling

De betonstenen plint en de vergrijzende houten lijst vormen een opengewerkt kader dat het huis verbindt met de tuin en de terrassen. Hierbinnen springt de sterke dynamiek van de architectonische klimaatregeling in het oog: de aluminium lamellenschuifluiken laten opengeschoven de zonnewarmte binnen in de winter en het tussenseizoen. Dichtgeschoven zorgen ze voor koelte in de zomer, met steeds genoeg daglicht.

Open leefruimte

Tussen de “binnenvide” en de “buitenvide” bevindt zich onze open leefruimte, omgeven door de luchtige houten-latten-garage, het atelier en de terrassen.

De was-/installatieruimte beslaat slechts 3 m2, door de hoogte goed te benutten. Hierdoor is vrijwel alle ruimte in het huis beschikbaar voor ons.

Het dak tenslotte is wit tegen de opwarming en voorzien van zonnepanelen. Alle benodigde energie (nul op de meter) wordt zo uit het zicht opgewekt.

Minimale voetafdruk

Vanzelfsprekend hebben we een zo hoog mogelijke bouwkwaliteit willen bereiken, strak gedetailleerd met een minimale voetafdruk door toepassing van licht geprefabriceerde elementen van hout (SIPS) en staal, voorzien van hoogwaardige isolatie (Rc-waarde 8) en kierdichting (Qv-waarde 0,15).

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Haaghuis
  • Adviseur constructie Robert Remmerswaal, Voorschoten
  • Adviseur installaties Visietech, Almkerk
  • Aannemer Welstand Bouw, Alblasserdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 325 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 276 m2
  • Bruto inhoud 1123 m2
  • Netto inhoud 793 m2
  • Voorlopig ontwerp juli 2016
  • Definitief ontwerp oktober 2016
  • Aanvang bouw januari 2018
  • Oplevering februari 2019
  • Opdrachtgever Yvonne en Alex Goedemans
  • Ontwerpbureau Alex Goedemans, Den Haag
  • installateur W Korevaar, Sliedrecht
  • installateur E Visser Elektrotechniek, Capelle aan den IJssel
  • installateur zonwering Belfort Projectzonwering, Barendrecht
  • leverancier bouwsysteem Kingspan TEK, Gemert
  • leverancier schuifluiken Duco Sun Control & Ventilation, Veurne (B)
  • keukenbouwer Rob Vreeswijk, Den Haag
  • vaste inrichting Alex Goedemans ism Multibouw, Den Haag
Reageer op dit artikel