Project

ARC19: Gesamt Amsterdam – Studio Valkenier

Architectuur

Een huis dat breekt met conventies, geen ingetogen correct minimalisme maar uitgesproken levenslustig maximalisme!
Een zelfvoorzienende drijvende woning, dat was onze droom 10 jaar geleden. Deze droom is werkelijkheid geworden, in de meest duurzame drijvende wijk van Europa, Schoonschip in Amsterdam Noord.

Het 10-jarige ontwerptraject is verrijkt met schetssessies met collega’s en vrienden, met als resultaat een gesamtkunstwerk.

Toelichting Studio Valkenier – De basis van de woning bestaat uit een drijvende betonnen bak, waarin een robuuste eiken gebinten constructie is geplaatst. Deze constructie is niet alleen binnen overal zichtbaar, ook buiten steken dikke eiken balken expressief door de gevel heen.

De balkenlagen zijn zonder staal door middel van zwaluwstaartverbindingen verbonden, de hoofdconstructie door middel van pen-en-gatverbindingen. Net zoals de constructie van historische panden in de binnenstad van Amsterdam. Deze bouwmethodiek wordt niet veel meer toegepast en is een unicum op het water.

Door een reeks innovatieve maatregelen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen, een grinder aangesloten op een biogasstation, een accu gekoppeld aan een smart-grid en upcycle-douches, is een EPC lager dan 0 behaald.

De drijvende woning bestaat uit 3 lagen, waarvan het souterrain grotendeels onder water ligt. In de woning lopen de ruimtes vloeiend in elkaar over. Overal vanuit de woning is oriëntatie op de zon en het water.

De woonlaag heeft in één kwadrant een vide, specifiek ontworpen voor een bijzondere kroonluchter, gemaakt van hergebruikte straatlantaarns. Zelfs vanuit de benedenverdieping is er zicht op de kroonluchter via een groot vloervenster.

Hergebruikte materialen zijn volop aanwezig, zoals alle grote kozijnen, de tot planken verzaagde oude meerpalen en de restpartijen platowood voor de gevel.

Een van de bijzondere details is het stalen hekwerk van de woning, refererend aan wuivend riet, naast echte rietpluimen in de bloembakken voor de raampartijen.

De stoere materialen, de bijzondere details en de maximale waterbeleving maken deze woning uitgesproken en levenslustig, een enorme verrijking van het woonplezier!

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres particulier
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Gesamt
  • Projectarchitect(en) Wouter Valkenier en Mijke de Kok
  • Adviseur constructie Bartels & Vedder
  • Adviseur installaties Buro Daniël Vlasveld en Elma Installaties
  • Aannemer met eigen handen gebouwd
  • Toeleveranciers Eiken constructie: H. Oude Hengel GmbH; Stalen hekwerken: Michiel Poelman; Betonnen bak: De Blauwe Wimpel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 180
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 150
  • Bruto inhoud 700
  • Netto inhoud 400
  • Programma Gezinswoning
  • Voorlopig ontwerp november 2015
  • Definitief ontwerp april 2016
  • Aanvang bouw augustus 2018
  • Oplevering mei 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 480.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 325.000
  • Opdrachtgever Wouter Valkenier en Mijke de Kok
  • Ontwerpbureau Studio Valkenier
Reageer op dit artikel