Project

ARC19: Forum en Koningswei Tilburg – ZUS Zones Urbaines Sensibles i.s.m. gemeente Tilburg

Stedenbouw

Als schakel tussen het Centrum van Tilburg en de Piushaven, in een gebied met een bewogen geschiedenis, ontwerpt ZUS een StadsForum en een groene Koningsweide.
Het Koningsplein transformeert in een uniek woonmilieu met een nieuwe publieke groene plek voor Tilburg. Het Stadsforum wordt het nieuwe autoluwe stadsplein waar markt, kermis, klimaatadaptatie en expressie van het kunstencluster hand in hand gaan.

Toelichting ZUS Zones Urbaines Sensibles  – Door afwaardering van de Cityring ontstaat de kans deze unieke stadsruimte met aan weerszijden culturele, religieuze en democratische instituten te transformeren tot het StadsForum van Tilburg. Dit wordt de nieuwe plek voor de markt en voor grote en kleine evenementen. Waar het huidige Koningsplein programmatische en ruimtelijke beperkingen kent, heeft het Forum qua stedelijke, architectonische, programmatische en historische context een vanzelfsprekende potentie om het nieuwe plein van Tilburg te worden.

Het Koningsplein is een uniek stadsdeel in de geschiedenis van Tilburg. Verschillende tijdsgeesten zijn hier leesbaar. Van den Broek en Bakema transformeert in de jaren ’60 het stratenplan van Koningswei naar een grootschalig stadsdeel. Jo Coenen voegt hier in de jaren ’90 een laag aan toe. Middels kleine en grotere ingrepen krijgen onbestemde plekken en gebouwen meer betekenis.

Met het plan Koningswei transformeert ZUS, met dit historisch besef, deze stedelijke schakel tot een groen stadsdeel, waar gewoond en gerecreëerd kan worden. Door bebouwing deels te slopen ontstaat er een vanzelfsprekende verbinding met de Piushaven. Het nieuwe zuidelijke bouwblok sluit aan bij- en versterkt de morfologie in de oost-westelijke richting. Het integreren van een deel van de bebouwing van Van den Broek en Bakema in het noordelijke bouwblok markeert de nieuwe verbinding, maar ook een nieuw tijdperk.

In het proces van ontwerpend onderzoek, van planconcept tot concrete ruimtelijke voorstellen, is het ontwerpteam voortdurend in dialoog met de stad getreden. Naast scherpe ontwerpvoorstellen resulteert dit in een breed draagvlak, een uniek ontwerpproces en een groot enthousiasme voor deze historische greep in Tilburg.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Paleisring - Koningsplein
 • Plaats Tilburg
 • Projecttitel Forum en Koningswei - Tilburg
 • Projectarchitect(en) Kristian Koreman, Elma van Boxel, Bas van der Vinne
 • Adviseur constructie Sweco Nederland
 • Landschapsarchitect ZUS Zones Urbaines Sensibles, Rotterdam
 • Stedebouwkundige ZUS Zones Urbaines Sensibles, Rotterdam
 • Samenwerkende architect Ed Bergers (Tilburg) Ludo Hermans (Gemeente Tilburg)
 • Programma 150 sociale huurwoningen, 175 appartementen, zorgcomplex, horeca
 • Voorlopig ontwerp mei-2019
 • Opdrachtgever Gemeente Tilburg, Amvest, TBV Wonen
 • Ontwerpbureau ZUS Zones Urbaines Sensibles i.s.m. gemeente Tilburg
Reageer op dit artikel