Project

ARC19: Fort bij Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects

Architectuur

De bouwwerkzaamheden op het forteiland in Hoofddorp zijn in volle gang. Voor de realisatie was een lange adem nodig: de eerste schetsen van Serge Schoemaker, architect én mede-initiatiefnemer, dateren uit 2012. Het ontwerp maakte de weg vrij voor de subsidiëring en ontwikkeling van het project. Het plan kenmerkt zich door een integrale aanpak van zowel landschap, architectuur als interieur.

Toelichting Serge Schoemaker Architects – Het 8’100 vierkante meter omvattende forteiland in Hoofddorp wordt getransformeerd tot een openbaar park, inclusief horecagelegenheid, wilde tuin en openluchttheater. Het fort, dat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Belangrijkste ambitie van de initiatiefnemers van de herbestemming, inmiddels verenigd in de Stichting Fort van Hoofddorp, was een duurzame renovatie en permanente openstelling van het monument.

Foto: Kees van der Veer

Het plan van Serge Schoemaker Architects is tweeledig: enerzijds staat het ontwerp garant voor een duurzame renovatie van het forteiland, anderzijds voorziet het in de toevoeging van een aantal weloverwogen, hedendaagse elementen, waaronder een toegangsbrug, een nieuw toegangshek, een aanlegsteiger aan de fortgracht, zitplaatsen voor een klein openluchttheater, picknickbanken en informatieborden. De landschapsobjecten transformeren het forteiland tot een uniek en functioneel recreatielandschap.

Visualisatie: Folkert Sevenster

De elementen zijn ontworpen in een uniforme, sculpturale vormentaal, vervaardigd van donkerkleurig plaatstaal en geïnspireerd op de oorspronkelijke, strakke (vuur)lijnen in het fortlandschap. Ze vormen een nieuwe ‘laag’, die over het forteiland is gelegd en de plek beleefbaar maakt. Ook in het interieur van het fort komt dit contrast terug: de nieuwe, stalen hoofdtrappen, die geplaatst worden in de twee dubbelhoge ruimten van het fort, hebben dezelfde strakke vormentaal.

Naast de landschapsobjecten is er ook een wandelpad aan het eiland toegevoegd. Deze weg leidt bezoekers vanaf de bushalte, over de nieuwe toegangsbrug en het voorplein naar boven. Het pad draait langs het fortgebouw omhoog richting de observatiekoepel. Het verbindt de bijzondere historische onderdelen en nieuwe landschapsobjecten tot één nieuw integraal geheel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hoofdweg 739
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Fort bij Hoofddorp
  • Projectarchitect(en) Serge Schoemaker, Alexander Beeloo, Max Hart Nibbrig, Sanne Knoll
  • Medewerkers Arun Bourdon, Anthony Dann, Yunqiao Du, Dik Houben
  • Adviseur constructie Vianen Bouwadvies, Nuenen
  • Adviseur installaties Kromwijk Inspectie & Advies, Woerden
  • Aannemer Bonth van Hulten, Nieuwkuijk
  • Bouwmanagement PlanResult, Woerden
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2200
  • Voorlopig ontwerp 2012
  • Definitief ontwerp 2016
  • Aanvang bouw 2018
  • Oplevering 2020
  • Opdrachtgever Stichting Fort van Hoofddorp
  • Ontwerpbureau Serge Schoemaker Architects
Reageer op dit artikel