Project

ARC19: Een nieuw huis voor de Goede Doelen Loterijen Amsterdam – D/DOCK

Interieur

In co-creatie met alle partijen, medewerkers en buurtbewoners is een verwaarloosd gebouw duurzaam getransformeerd tot inspirerend kantoor voor 600 medewerkers van de Goede-Doelen-Loterijen. D/DOCK creëerde een plek die voelt als thuis, geïnspireerd op een Mediterraanse Agora. Het publieke restaurant fungeert als ontmoetingsplek voor de buurt en zorgt voor verbinding met de gemeenschap, net als de tv-studio en het auditorium.

Toelichting D/DOCK – Het maatschappelijk doel en het idealisme van de Goede Doelen Loterijen zijn zichtbaar in de huisvesting; een transparant en toegankelijk gebouw voor de medewerkers én voor de buurt – een warm hart nabij het zakendistrict van de Zuidas.

De medewerkers van de Goede Doelen Loterijen zijn vanaf het begin intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces. Ze zijn uitgenodigd om mee te denken en te ontwerpen, zo is er een gebouw ontstaan dat de bijzondere sfeer en werkwijze van deze organisatie past als een handschoen. D/DOCK, Yolanda Loudon en Benthem & Crouwel Architecten wisten met deze bijzondere co-creatie met alle uitvoerende partijen en de toekomstige gebruikers een door iedereen gedragen project te creëren met zoveel mogelijk bestaand en re-cycled meubilair en materialen.

De bijzondere terrassen trap is de verbinding tussen alle verdiepingen en het ontmoetingspunt. De trap werd ontworpen als metafoor voor de eerdere locatie, de Van Eeghenstraat. Hier liep men heen en weer tussen de verschillende kantoorpanden en ontmoette elkaar op straat. De trap heeft letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd voor dynamiek en co-creatie tussen de gebruikers van het pand: de mens als duurzame factor.

Het resultaat van de renovatie is een gebouw dat voelt als een thuis voor de 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen. Maar het gebouw is er niet alleen voor de medewerkers: een publiek restaurant met een levendig plein, een auditorium dat ook door de buurt gebruikt kan worden en een tv-studio maken dat dit gebouw zich verbindt met de gemeenschap en de wijk.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Beethovenstraat 200
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Een nieuw huis voor de Goede Doelen Loterijen
  • Projectarchitect(en) Saartje van der Made (B&C) en D/DOCK
  • Medewerkers D/DOCK & Yolanda Loudon
  • Adviseur constructie Van Rossum
  • Adviseur installaties Deerns Nederland
  • Adviseur bouwfysica ZRI
  • Aannemer J.P van Eesteren
  • Interieurarchitect D/DOCK & Yolanda Loudon
  • Bouwmanagement Halmos
  • Samenwerkende architect Benthem&Crouwel Architecten en D/DOCK
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) inc parkeren 15.267m2, excl parkeren 12.360m2
  • Voorlopig ontwerp 2014
  • Aanvang bouw 2016
  • Oplevering december 2018
  • Opdrachtgever Goede Doelen Loterijen
  • Ontwerpbureau D/DOCK
Reageer op dit artikel