Project

ARC19: Earth Simulation Laboratory – Barcode Architects ism ABT

Architectuur

Het Earth Simulation Laboratory (ESL), ontworpen door het team
ABT en Barcode Architects, is een grootschalige transformatie van het Robert J. van der Graaff laboratorium op het Utrecht Science Park. Het ESL bundelt de nu nog verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit Geowetenschappen samen op één locatie.

Toelichting door Barcode Architects – Het ESL is ontworpen vanuit de visie dat het gebouw enerzijds een duidelijk onderdeel uitmaakt van het architectonische ensemble van Geowetenschappen in de noordwestelijke hoek van het Utrecht Science Park, maar tegelijkertijd een geheel eigen identiteit dient te hebben. Deze identiteit komt tot uiting in de unieke en onderscheidende klimaatgevel. De dichte band van de klimaatgevel bestaat uit speciale betonpanelen met een abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap. De meanderende banen van de delta zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste RVS-strip: door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta.

In het ESL komen de verschillende groepen voor het experimenteel fysisch onderzoek samen. Naast de Stroomgotenhal en het High Pressure en Temperature Laboratorium (HPT) bevinden zich in het gebouw verschillende laboratoria, een honderdtal hoogwaardige werkplekken, overleg- en presentatieruimten, een archief onderzoekssamples en diverse constructiewerkplaatsen ter voorbereiding en ondersteuning van het experimentele onderzoek.

Slimme en energiezuinige gevel

Voor het innovatieve gevelconcept is er samengewerkt met een team van verschillende adviseurs. De innovatie van de gevel ligt in de toepassing van een bekend natuurlijk proces: het Venturi Effect. Door middel van een mechanisch systeem wordt via het plafond lucht het gebouw ingeblazen en door een constante overdruksituatie in het gebouw via de spouw van de klimaatgevel op een natuurlijke wijze naar buiten gedrukt via een eenvoudig overdrukrooster. De spouw kan worden gesloten in de winter voor meer warmte en comfort, maar in de zomer geopend worden zodat er verkoelende lucht doorheen stroomt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heidelberglaan 8
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Earth Simulation Laboratory
  • Projectarchitect(en) Caro van de Venne, Albert Dijk
  • Medewerkers Dirk Peters, Caro van de Venne, Hendrik Bloem, Albert Dijk, Robbert Peters, Jakub Pakos, Ilaria Ronchi
  • Adviseur constructie ABT, Delft
  • Adviseur bouwfysica ABT, Delft
  • Adviseur brandveiligheid ABT, Delft
  • Aannemer Friso Bouwgroep, Sneek
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.000m2
  • Programma Laboratoria, kantoren, werkplekken en archief
  • Voorlopig ontwerp februari 2015
  • Definitief ontwerp maart 2016
  • Aanvang bouw oktober 2016
  • Oplevering oktober 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) vertrouwelijk
  • Opdrachtgever Universiteit Utrecht, Utrecht
  • Ontwerpbureau Barcode Architects, Rotterdam i.s.m. ABT, Delft

Locatie

Reageer op dit artikel