Project

ARC19: Duurzame meubellijn Cirko – Blossom Architecture

Interieur

Blossom Architecture introduceert CirKo, een duurzame meubellijn die is opgebouwd uit bestaande materialen en die zonder afval te produceren wordt gemaakt. CirKo is een serie van tafels, stoelen, krukjes en scheidingswanden gemaakt van kartonnen kokers, Zwols hout en een circulaire assemblage. Op deze manier zorgen we met elkaar dat er geen grondstoffen worden verspild en maken de wereld een beetje beter.

Toelichting Blossom Architecture – CirKo is circulair en milieuvriendelijkheid, de eisen van Hogeschool Windesheim voor het nieuwe interieur van gebouw X. Daarvoor ontwerpt Blossom Architecture, in samenwerking met verschillende partijen, nieuw meubilair gemaakt van restafval en lokale materialen.

Tafelbladen van Zwols essen

Afgelopen jaar zijn er door gemeente Zwolle ongeveer 2000 Essen gekapt. De door Essentaksterfte aangetaste bomen zijn gevaarlijk voor de omgeving omdat er op elk moment takken uit kunnen breken. Gelukkig waren de bomen nog van voldoende kwaliteit om er mooie balken en planken uit te zagen. De gemeente heeft besloten om het hout van de bomen in te zetten voor hoog waardig hergebruik. Binthout heeft de bomen gezaagd en de tafelbladen gemaakt. Echt Zwols hout. Lokaal geoogst en verwerkt met impact!

Cirko krukje

Kartonnen kokers

De kartonnen kokers zijn een reststroom van de productie van Fokker Aerostructures te Hoogeveen. De kokers zijn kernen waarop composietmaterialen zijn gewikkeld. Die composieten worden verwerkt tot vliegtuigdelen zoals rompen. Vliegtuigrompen hebben ook de vorm van een koker en niet zonder reden: Met een minimum aan gewicht wordt een stijve en sterke constructie gecreëerd. Op de meubels van kartonnen kokers kun je dan ook met een gerust hart eens lekker gaan zitten.

Cirko tafel

CirKo, helemaal circulair!

Aan de hand van het ontwerp van Blossom Architecture heeft Zwartwoud het circulaire maatwerkmeubilair geëngineerd en gerealiseerd. Vanuit de afvalstroom van kartonnen kokers en Zwols essen is een moderne vertaalslag naar circulair meubilair.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Campus 2
  • Plaats Zwolle
  • Projecttitel Duurzame meubellijn Cirko
  • Projectarchitect(en) Maartje van den Berg, Leyla Godoy
  • Adviseur constructie Zwartwoud
  • Opdrachtgever Hogeschool Windesheim
  • Ontwerpbureau Blossom Architecture
Reageer op dit artikel