Project

ARC19: Delta – vanPlestik

Interieur

vanPlestik maakt hoogwaardige meubels van jouw plastic afval, zelfs als er een vervuiling in het plastic zit. Een voorbeeld is de recente samenwerking met Fairphone, waarin kapotte telefoonhoesjes omgezet werden in een reeks functionele objecten. De Delta, ontworpen in samenwerking met Studio Voronoi, is één van die objecten. Een multifunctioneel meubel dat zowel als kruk en bijzettafel inzetbaar is.

Toelichting vanPlestik – Helaas wordt er vandaag de dag in Nederland nog veel te weinig plastic gerecycled. Er komen dan ook verschillende complicaties kijken bij het recyclen, zoals vervuiling van het plastic. De 3D printer die vanPlestik heeft ontwikkeld, biedt hier een oplossing voor. Door het grote formaat is het mogelijk te werken met plastic dat via de reguliere weg niet gerecycled kan worden. Een kleine vervuiling van het plastic is daardoor geen probleem.

Foto: Koen Bleijerveld

Om precies deze reden kwam Fairphone bij vanPlestik terecht. Het bedrijf had al op verschillende plekken navraag gedaan over het recyclen van hun hoesjes. Het metalen logo waarvan elk hoesje is voorzien, bleek echter steeds een probleem. Gelukkig kon vanPlestik de hoesjes wel recyclen, met een reeks aan functionele objecten als resultaat. De herkomst van deze nieuwe producten is nog goed te zien. De hoesjes hebben dan wel een hele andere vorm gekregen, de herkenbare kleuren zijn hetzelfde gebleven. Terug naar waar het allemaal begon, hebben de objecten een plek gekregen op het hoofdkantoor van Fairphone in Amsterdam. Dat het bedrijf nu nieuwe objecten van hun eigen afval in huis heeft, zorgt voor een toegevoegde waarde. Zo is de cirkel rond.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hamerstraat 2, 1021 JV
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Delta
Reageer op dit artikel