Project

ARC19: Crematorium Siesegem – KAAN Architecten

Architectuur

Crematorium Siesegem is ontwikkeld als totaalconcept waarmee een symbiose tot stand is gekomen tussen het gebouw en de directe omgeving. De architectuur begeleidt, zowel metaforisch als fysiek, de overgang van een drukke buitenwereld naar een interieur van rust en ingetogenheid. De helderheid van het gebouw, de opeenvolging van ruimten, de hoogte en materialisatie dragen bij aan een gevoel van vertraging.

Toelichting KAAN Architecten – Het crematoriumgebouw grenst aan de westelijke ringweg rondom Aalst en gaat op in een door heesters en bomen omzoomd park, ontworpen door landschapsarchitect Erik Dhont. Bij aankomst op het domein is de sereniteit voelbaar en doen de golvende, groene heuvels een gevoel van vertraging ontstaan. Een buitenpatio in de zuidwestelijke hoek van het gebouw leidt naar de binnenruimten en fungeert als overgangszone tussen exterieur en interieur.

© Sebastian van Damme

Crematorium Siesegem is een helder, leesbaar gebouw met een logische routing. Door de aaneenschakeling van ruimten ontstaat een ervaring waarbij verwarring wordt vermeden. De binnenruimten, met een aanzienlijke hoogte van meer dan zes meter, dragen samen met het overvloedige daglicht bij aan een gevoel van weidsheid. De relatie met de omgeving roept emoties op, brengt kalmte en bevordert reflectie.

Ieder onderdeel van het gebouw heeft een rol in de ceremonie en wordt ondersteund door bijzondere lichtinvallen en afwerkingen. De twee aula’s voor ceremonies hebben beide een familiekamer en een ruimte om te condoleren. Daarnaast biedt het horecagedeelte de mogelijkheid tot samenkomst voor een koffietafel of kleine maaltijd. De toegangszone verbindt deze twee delen op subtiele wijze.

© Simone Bossi

De technische ruimten met de ovens zijn in het ontwerp zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Door het crematieproces niet te verbergen, onstaat een vervreemde maar geslaagde tegenstelling tussen techniek en sereniteit. De materiaalkeuze en detaillering dragen bij aan een onverstoorde sfeer. Het crematorium, met een zuivere geometrie en evenwichtige proporties, straalt samen met het omliggende landschap rust uit.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Merestraat 169
  • Plaats Aalst
  • Projecttitel Crematorium Siesegem
  • Projectarchitect(en) Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Medewerkers Bas Barendse, Dante Borgo, Maicol Cardelli, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Michael Geensen, Walter Hoogerwerf, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Exequiel Mulder, Ismael Planelles Naya, Giulia Rapizza, Ana Rivero Esteban, Giacomo Rizzi
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Henk Pijpaert Engineering, Oudenaarde
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Arnhem
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Arnhem
  • Aannemer Jan de Nul, Hofstade-Aalst
  • Interieurarchitect KAAN Architecten, Rotterdam
  • Landschapsarchitect Erik Dhont, Brussel
  • Beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde, Leuven
  • Bouwmanagement KAAN Architecten, Rotterdam; Bureau Bouwtechniek, Antwerpen
  • Toeleveranciers DFW, Broek op Langedijk; BIS, Ridderkerk; Bulvano, Mechelen; Luxor interieur, Meldegem; Bekaert Building Company, Waregem; Meyvaert, Gent; Marble’us, Tirana
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5000 m2
  • Programma Crematorium
  • Definitief ontwerp 09-2014
  • Aanvang bouw 04-2016
  • Oplevering 09-2018
  • Opdrachtgever Intergemeentelijke Samenwerking (IGS) Westlede, Lochristi
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten, Rotterdam
Reageer op dit artikel