Project

ARC19: C’est le lieu qui compte: vernieuwing jaren ‘60 woonhuis Bunnik – Équipe Amsterdam

Architectuur

Een dichte, jaren zestig schoenendoos met simpele plattegrond is alles wat er stond. Maar de opdrachtgevers vielen voor de droomlocatie: op de grens van Bunnik, aan de Kromme Rijn en met uitzicht op de golfbaan. Ze vroegen Équipe deze bungalow te transformeren naar een levensloopbestendige, lichte, moderne woning waarin de kracht van de prachtige locatie geheel tot zijn recht komt.

Toelichting door Équipe Amsterdam – Een prachtige locatie betekent nog geen dito huis. De gedateerde bungalow communiceerde vrijwel niet met zijn omgeving en het perceel nodigde niet uit tot buitenleven. De eenvoudige plattegrond was wel doelmatig met ruimtes die een goede basis vormden voor vernieuwing.

Het vergunningstraject was ingewikkeld. Overstekken en na-isolatie waren alleen met kunst- en vliegwerk binnen het bestemmingsplan te realiseren. Bovendien bleek de conditie van wanden en dak tijdens het verbouwingsproces zo slecht dat ze noodgedwongen werden vervangen. Daartoe werd de vergunning binnenplans gewijzigd. Prefab, geïsoleerde, metal-frame-elementen werden uitgedacht zonder het al vergunde architectonisch ontwerp te veranderen.

Het ranke U-profiel omkadert in één resolute lijn de dakrand en werkt bij de nieuwe overstekken constructief mee. Verticale, houten latten hangen als een gordijn onder dit staalprofiel voor dichte gevels en delen van raampartijen langs. Waar de gevel van deze lijn naar binnen toe afwijkt is ze gestuukt. Alle oorspronkelijke borstweringen zijn weggehaald en de woonkamer heeft grote glazen schuifpuien om maximaal te profiteren van de tuin aan het water.

In de Nederlandse huizenmarkt geeft de locatie de doorslag. Er worden torenhoge prijzen gevraagd, terwijl het merendeel van die bestaande woningvoorraad zich bouwfysisch totaal niet kan meten met de nieuwe generatie duurzame, energieneutrale woningen. Des te interessanter is het daarom hoe dit oude huis is verbouwd. Onder andere door een meedenkende aannemer, zelfwerkzaamheid van de opdrachtgevers en gefaseerde installatietechnische uitvoering is binnen een strak budget gewerkt. Zo kan de getransformeerde woning de vergelijking met nieuwbouw doorstaan en sorteert het voor op de toekomst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Koning Willem III straat 5
  • Plaats Bunnik
  • Projecttitel C’est le lieu qui compte - vernieuwing jaren ‘60 woonhuis Bunnik
  • Projectarchitect(en) Huib van Zeijl
  • Medewerkers Daniëlle Segers
  • Adviseur constructie Spiljard Ingenieursbureau
  • Aannemer Elka Bouw Bunnik
  • Programma particuliere woning
  • Opdrachtgever particuliere opdrachtgever
  • Ontwerpbureau Équipe Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel