Project

ARC19: Busstation Tilburg – architectenbureau cepezed

Architectuur

Het nieuwe busstation Tilburg is geheel gericht op reizigerscomfort en een aangenaam overzichtelijke verkeersafwikkeling. Bovendien is het een 0-op-de-meter-project: de zonnepanelen op het dak wekken wekt evenveel energie op als dat de verschillende functies verbruiken. Het ontwerp voor het nieuwe busstation is onderdeel van de totale herontwikkeling van het Station Tilburg, eveneens van de hand van cepezed.

Toelichting architectenbureau cepezed- De basisopzet van het nieuwe busstation bestaat uit een reeks uiterst ranke kolommenparen met daarop een minimalistische luifelstructuur van staal bespannen met ETFE-folie. Het bouwwerk vormt een langgerekt driehoekig circuit met de busopstelplaatsen langs de buitenrand. Het hart van het circuit is open. Hierin zijn groenplantsoenen opgenomen die zijn afgebakend door een zitrand voor de reizigers. Aan de brede kop is in het hart van de omloop een paviljoen opgenomen met buschauffeursloge, een OV-servicepunt en een commerciële ruimte.

De luifel overdekt rondom de volledige perrons en een deel van de bussen. Reizigers kunnen zo altijd droog en beschut in- en uitstappen. Overdag filtert de luifel het zonlicht, en vormt in de donkere uren één groot ruimtelijk verlichtingselement dat sterk bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Bovenop de luifel ligt 250 m² aan zonnepanelen.

Met aandacht voor een integrale, elementaire opzet, materialisatie en detaillering bevatten de ranke kolommen tevens de hemelwaterafvoeren en elektrische bekabeling. Ook zijn de S.O.S.-melder en intercom in één van de kolommen geïntegreerd. Het stalen zetwerk dat constructief de centrale dragende ligger vormt, fungeert eveneens als watergoot. De drainagegaten in de dragende goot zijn ook benut voor de opspanning van het ETFE-folie, de digitale informatieborden zijn volledig blind aan de kolommen bevestigd en het paviljoengebouw draagt bij aan de stabiliteit van de luifel. Bovendien zijn iedere 14 m bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Bij een minimum aan energieverbruik is er zo in iedere situatie voldoende verlichting. ¬¬

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Spoorlaan
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Busstation Tilburg
  • Projectarchitect(en) -
  • Medewerkers -
  • Adviseur constructie IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven
  • Aannemer BAM Infra bv, Gouda
  • Landschapsarchitect Atelier Quadrat, Rotterdam
  • Stedebouwkundige Atelier Quadrat, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 3300
  • Netto vloeroppervlakte (m2) -
  • Bruto inhoud -
  • Netto inhoud -
  • Programma busstation
  • Voorlopig ontwerp mei 2017
  • Definitief ontwerp oktober 2017
  • Aanvang bouw maart 2018
  • Oplevering maart 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) vertrouwelijk
  • Bouwsom exclusief installaties (€) vertrouwelijk
  • Opdrachtgever Gemeente Tilburg
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed
Reageer op dit artikel