Project

ARC19: BOLD – Oscar de Blanken

Architectuur

Hèt cultureel erfgoed van de bollenstreek is zonder twijfel de bollenschuur. In groten getale verliezen deze panden hun functie. Vaak resulterend in langdurige leegstand, ernstige aftakeling en uiteindelijk sloop. Na bijna een decennia zonder aandacht was ook de bollenschuur aan de Binnenweg uit 1959 in slechte staat. Gezien de stedebouwkundige centrale ligging was het herbestemmen naar een eengezinswoning de perfecte en duurzame oplossing. Een uitgelezen kans om een karakteristiek pand nieuw leven in te blazen. Het fundament van het woonhuis BOLD.

Toelichting door Oscar de Blanken – Onze visie op de herontwikkeling was enerzijds om respectvol om te gaan met de karakteristieke en authentieke architectuurhistorische waardes, anderzijds om een passende en eigentijdse toevoeging te doen. Daarnaast is gaandeweg de verbouwing het pand aangewezen als monument. Vooral vanwege de zeldzaamheid van een bollenschuur met stijlkenmerken van het Nieuwe Bouwen.

Het exterieur is zoveel mogelijk gerenoveerd om de ziel van het pand te behouden. Daar waar ingrepen gedaan zijn, is er bewust gekozen om dit expliciet te tonen. In de zijgevel zijn er nieuwe kozijnen aangebracht op de verdieping. Deze kozijnen zijn omkaderd door uitkragend zinken zetwerk en als het ware in de gevel ‘geschoten’. Een andere goed zichtbare ingreep is het nieuwe volume aan de achterzijde. De gevel van deze blokachtige massa is bekleed met zwarte houten latten, die naadloos overloopt in de balustrade van het dakterras. Een mooi contrast met het bestaande oude metselwerk van de bollenschuur.

Voor het interieur is er gewerkt met het principe ruwbouw = afbouw. In Nederland vrij ongewoon. Dit vraagt om een andere mindset tijdens ontwerpen en bouwen. De nieuwe betonnen vloeren hebben geen beschermende coating, maar zijn slechts gevlinderd en gepolijst. Het oude verlaagde plafond werd gesloopt, waarbij de houten planken op een zwart stalen balkenconstructie wederom goed zichtbaar zijn. De nieuwe plafonds bestaan uit een open houten balkenconstructie waarop de populieren multiplex platen zorgen voor constructieve samenhang, maar ook gelijk de afbouw zijn. Hetzelfde geldt voor de binnenwanden waarbij populieren multiplex platen van de houtskeletwanden in het zicht zijn gebleven. De trappen bestaan uit CLT (kruislings verlijmd hout) en ook deze zijn onafgewerkt gebleven.

Deze geslaagde herbestemming met een bescheiden budget heeft geresulteerd in een unieke en eigenzinnige eengezinswoning. Geheel zelf ontworpen en zonder compromissen. De keuzes die zowel in het exterieur als interieur zijn gemaakt geeft het een stoer, gedurfd en opvallend karakter. Kortom een droomhuis om in te wonen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Binnenweg 23
  • Plaats Noordwijk
  • Projecttitel BOLD
  • Projectarchitect(en) Oscar de Blanken
  • Medewerkers Rosa Staal
  • Adviseur constructie Harm van Dijke, Alphen aan den Rijn
  • Aannemer TheBoxx, Noordwijk
  • Programma Herontwikkeling bollenschuur naar eengezinswoning
  • Opdrachtgever Rosa Staal, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Oscar de Blanken, Noordwijk

Locatie

Reageer op dit artikel