Project

ARC19: Basisschool Pacelli Leiden – DP6 architectuurstudio

Architectuur

Basisschool Pacelli in Leiden is naar ontwerp van DP6 architectuurstudio gerestaureerd en uitgebreid. Naast het hoofdgebouw is een éénlaagse uitbreiding geplaatst met daartussen een atrium met houten spanten. Hierdoor ontstaat een schoolgebouw met een licht en ruimtelijk hart. Het hoofdgebouw is bovendien grondig gerestaureerd. Om het contact tussen bestaande en nieuwbouw te vergroten zijn een aantal bestaande raamopeningen samengevoegd en zijn balkonnetjes opgehangen.

Toelichting DP 6 architectuurstudio – Het hoofdgebouw van de Pacellischool is een gemeentelijk monument uit 1952. Uitgangspunt van het ontwerp voor renovatie en nieuwbouw is dat het bestaande gebouw in zijn waarde wordt gelaten en samen met de nieuwbouw één gebouw  vormt, met nieuwe levendige ruimtes voor multifunctioneel gebruik.

De Pacellischool is één van de weinige nog gaaf bewaarde scholen in de traditionele stijl uit de eerste decennia vlak na de Tweede Wereldoorlog en een typische ‘gangenschool’. De wederopbouwschool is verfijnd gedetailleerd met een traditionalistische vormentaal. Een jaar na oplevering van het hoofdgebouw is er een aanbouw voor de kleuterklassen gebouwd. Deze latere toevoeging is verwijderd om plaats te maken voor nieuwbouw. Het hoofdgebouw is bovendien grondig worden gerenoveerd.

Er is een éénlaagse uitbreiding naast het hoofdgebouw geplaatst met daartussen een atrium met houten spanten. Hierdoor ontstaat een schoolgebouw met een licht en ruimtelijk hart. Dit atrium kan ook aan het speellokaal gekoppeld worden, zodat er plek is voor multifunctioneel gebruik als leerplekken, vieringen en ouderbijeenkomsten.

In de nieuwe opzet is de gevel van het hoofdgebouw de binnengevel van het nieuwe gebouw. Om het contact tussen bestaande en nieuwbouw te vergroten zijn een aantal bestaande raamopeningen samengevoegd en zijn balkonnetjes opgehangen die dienen als verbreed “leerplein” voor leerlingen die buiten de klas werken.

De koppen van het nieuwe volume hebben betonnen kaders gekregen met grote ramen. De langsgevel is uitgevoerd in metselwerk, in nuance aansluitend op het metselwerk van het bestaande monument.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Damlaan 22
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Basisschool Pacelli
  • Projectarchitect(en) Richelle de Jong, Robert Alewijnse, Chris de Weijer
  • Medewerkers Rosanne van Yperen, Carlos Garcia Brome, Edson da Costa, Natasha Stojmanovska
  • Adviseur constructie Van Dijke, Alphen aan den Rijn
  • Adviseur installaties E + W: Vintis, Zoetermeer
  • Adviseur akoestiek ZRI, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica ZRI, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid ZRI, Den Haag
  • Aannemer Bouwbedrijf Huurman, Leiden
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1126 m2
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp december 2016
  • Aanvang bouw oktober 2017
  • Oplevering december 2018
  • Opdrachtgever Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden, Leiden
  • Ontwerpbureau DP6 architectuurstudio
Reageer op dit artikel