Project

ARC19: Atlas, TU Eindhoven – Team V Architectuur

Architectuur

De architectuur van Atlas combineert optimaal hergebruik met state-of-the-art materialen en slimme technologie. Het robuuste TU/e hoofdgebouw uit de jaren zestig is getransformeerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het is nu een van de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld. Het openen van de laagbouw geeft het gebouw een uitnodigende entree voor de campus en etaleert innovatie en techniek.

Toelichting Team V Architectuur – Het voormalig hoofdgebouw, ontworpen door Van Embden, had een van de eerste vliesgevels van Nederland. Door de stalen gevelconstructie te behouden, de tussenvloeren te hergebruiken en de ruimtelijkheid van de onderbouw terug te brengen, is de architectonische kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp behouden.

Met de renovatie is de ruimtelijkheid van de centrale hal hersteld. De meest opvallende ingreep in deze, door een betonnen tafelconstructie bepaalde, hal is de toevoeging van de rode trap, die tot bovenin de hoogbouw zigzagt. Alle gedeelde voorzieningen, zoals collegezalen en studieruimtes zijn rond de trap gepositioneerd. De trap is de verbindende factor tussen de twee faculteiten die aan weerszijden zijn ondergebracht.

Op basis van de bestaande staalconstructie is een nieuwe vliesgevel ontworpen die de isolatiewaarde van een bakstenen spouwmuur evenaart en de transparantie van de oorspronkelijke gevel behoudt. Op koude nachten laat het gebouwbeheersysteem de reflecterende binnenzonwering zakken, zodat de gevel een extra isolatielaag krijgt. Op zomernachten opent het systeem de parallelle uitzetramen, zodat het gebouw wordt doorspoeld met frisse lucht. De verticale vinnen op de gevelstijlen zorgen voor doorvalveiligheid, accentueren de interne organisatie met dubbelhoge ruimtes, en brengen dynamiek en diepte in het gevelbeeld. Het gebouw heeft een ‘Smart Energysaving Light’-systeem, dat het mogelijk maakt met een smartphone voor elke werkplek o.a. het licht aan te passen. Het systeem is ontwikkeld met TU-onderzoeksgroepen, die het gebouw als in situ lab gebruiken.

Atlas heeft een BREEAM Outstanding-oplevercertificaat ontvangen met een 96,01%-score. Hiermee staat Atlas bovenaan de BREEAM-ranglijst van duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Den Dolech 2, 5612 AZ
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Atlas - TU Eindhoven
  • Projectarchitect(en) Do Janne Vermeulen, Fleur Kay
  • Medewerkers Marthe Melief, Joeri Apontoweil, Alexia Burgering, Matthijs Witbraad, Esther Ebbe, Tim Bakker, Robert Chamski
  • Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieus, Amsterdam
  • Adviseur installaties Valsar Simonis, Amsterdam
  • Adviseur bouwfysica Peutz, Zoetermeer
  • Adviseur brandveiligheid Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer Van Wijnen
  • Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten, 's-Hertogenbosch
  • Bouwmanagement Brink Groep, Team V Architectuur
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 42.000
  • Programma Renovatie van universiteits-gebouw, inclusief ontwerp nieuwe gevel en huisvestingsconcept. Onderwijsvoorzieningen voor twee faculteiten (ID en IE&IS) met collegezalen, ca. 4000 werkplekken voor studenten, studieverenigingen en onderzoekslaboratoria. Ca. 1000 werkplekken met vergaderfaciliteiten voor medewerkers (College van Bestuur, staff, onderzoek en diensten). Restaurant, fietsenstalling en tentoonstellingsfaciliteiten
  • Voorlopig ontwerp april 2015
  • Definitief ontwerp november 2015
  • Aanvang bouw november 2016
  • Oplevering november 2018
  • Opdrachtgever Technische Universiteit Eindhoven
  • Ontwerpbureau Team V Architectuur
Reageer op dit artikel